Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Smažený květák v pikantní krustě

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 45 minut
čas vaření Vaření: 20 minut

Smažený květák v pikantní krustě - postup přípravy

Smažený květák připravený v klasickém trojobalu jistě znáte. Skvělý však bude i ten, který obalíte v kořeněné mouce. Dopřát si ho můžete třeba k obědu s vařeným bramborem a domácí tatarskou omáčkou!

Ingredience pro:
4 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Nejprve si omyjte květák a posléze ho nakrájejte na silnější plátky (steaky). Ty pak vložte do hluboké pánve s trochou vody a spařte do poloměkka pod poklicí na středním plamenu. Následně květák vyjměte a nechte okapat.




Příprava kořeněné mouky a obalování květáku

Nyní si k ruce vezměte mísu a v ní smíchejte hladkou mouku spolu s mletou sladkou paprikou, mletou kurkumou, sušeným tymiánem, chilli kořením, solí a mletým pepřem. V jiné misce si vyšlehejte vejce spolu s mlékem a trochou soli.

Dále začněte obalovat plátky květáku. Nejprve začněte ve vejcích a pak pokračujte v mouce. Postup ještě jednou zopakujte, abyste vytvořili pevný obal.

Smažení květáku a jeho servírování

Obalený květák následně smažte v rozpáleném slunečnicovém nebo jiném oleji dozlatova z obou stran. Pak je podávejte buď s vařenými brambory omaštěnými máslem či s těmi pečenými.

Hodit se bude k pokrmu i bramborová kaše a studené omáčky různého typu. Přejeme vám dobré chutnání.

Tip na dipy ke květáku

K smaženému květáku se budou hodit i skvělé domácí dipy, jako třeba ten ze zakysané smetany a lisovaného česneku. Chutnat vám bude rovněž domácí tatarka, kterou snadno připravíte z majonézy a strouhaných kyselých okurek.

Video postup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů