Extra čokoládový dort se šlehačkou - postup přípravy
Až návštěvě naservírujete tento extra čokoládový dort se šlehačkou, všichni se vás budou ptát na recept. Přitom stačí jen jednoduchý trik a těsto bude dokonale vláčné a zachová si čokoládovou chuť.
Ingredience
Do velké mísy rozklepněte vejce, přidejte cukr a vanilkový extrakt. Metličkou prošlehejte. Přilijte mléko, olej a vyšlehejte do lehké pěny. Nakonec přisypte mouku spolu s práškem do pečiva a instantní horkou čokoládou. Vše důkladně promíchejte, aby se všechny ingredience dobře spojily. Těsto by mělo mít světlejší hnědou barvu a na povrchu by se měly tvořit bubliny.
Dortovou formu vymažte olejem a nalijte do ní připravené těsto. Pečte buď 40 minut při 180 °C, nebo 2,5 hodiny při 120 °C. Pokud zvolíte pomalejší postup, bude mít dort krásně rovný povrch, jinak se může trochu vyboulit. Upečené těsto nechte trochu vychladnout a vyjměte ho z dortové formy. Vezměte vařečku a rukojetí prohlubte do povrchu několik děr. Snažte se přitom neprorazit dno.
Smetanu na vaření rozehřejte spolu s čokoládou a promíchejte tak, aby se čokoláda zcela rozpustila. Teď budete potřebovat malou konvičku na mléko, případně jiné nádobí podobného tvaru, do které přelijete čokoládovou smetanu. Opatrně ji pak nalijte do těsta do předem vyhloubených děr. Naplňte dírky až úplně po okraj.
Ušlehejte šlehačku, případně použijte tu ve spreji, a ozdobte dort podle vlastní fantazie po celém povrchu tak, aby se zakryly vyhloubené dírky. Dort můžete ještě posypat strouhanou čokoládou, barevným sypáním nebo oříšky, záleží na tom, co máte rádi. Před servírováním ho nechte dobře vychladit v lednici.