Falešné crème brûlée s karamelem a vlašskými ořechy - postup přípravy
Crème brûlée je proslulý francouzský smetanový dezert s karamelovou krustou, který je jedním z nejpopulárnějších dezertů vůbec. Pokud vám ale nevyhovuje vajíčko v jeho složení nebo složitost přípravy křupavého karamelu, můžete použít recept na jednu mnohem jednodušší variantu, kterou bychom vám dnes rádi představili.
Krém
Karamel
Začněte přípravou mléčného krému. Do kastrůlku nalijte dva šálky smetany s jakýmkoliv obsahem tuku, k němu přisypejte dvě polévkové lžíce potravinářského škrobu a tři lžíce cukru. Všechny přísady dobře rozmíchejte, položte rendlík na kamna a na střední teplotu zahřívejte 3 až 5 minut, dokud směs nezhoustne.
Když krém získá konzistenci pudinku, odstavte ho z kamen a přidejte k němu kousek másla a míchejte, dokud se máslo nerozpustí a nepropojí se s krémovou hmotou. Výslednou směs pak rozdělte do skleněných pohárků tak, aby na vrchu zůstal asi jeden až dva centimetry volného prostoru a nechte vychladnout.
Zatímco krém ve skleničkách chladne, připravte si karamelovou polevu. Do čisté misky nalijte jeden hrnek mléka a vmíchejte do něho jednu polévkovou lžíci škrobu. Tři polévkové lžíce cukru nasypte do malého kastrůlku a na mírném ohni na kamnech jej zahřívejte, dokud se krystalky úplně nerozpustí a nezískají charakteristickou zlatavou barvu. Poté přidejte máslo a míchejte dohladka. Do hrnce pak nalijte mléčnou směs se škrobem a promíchejte na homogenní směs. Pak hrnec stáhněte z ohně a nechte 5 až 10 minut vychladnout.