Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Recept na jablečný koláč

3,6
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 15 minut
čas vaření Vaření: 45 minut

Recept na jablečný koláč - postup přípravy

Zužitkovat jablka lze různými způsoby. A jednou z možností je i tento recept na jablečný koláč. Ovocné moučníky jsou obecně velmi populární a tento kromě své chuti zaujme i svou jednoduchostí. Jak na ně? Celým snadným postupem vás provedeme od začátku do konce.

Ingredience pro:
10 porcí

Těsto

Náplň

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Těsto je jednoduché

Jako první je třeba vytvořit si těsto. To není nijak složité. Nemusí kynout, a tak postačí nechat povolit máslo a poté v míse smíchat všechny ingredience, které jsou na těsto potřeba. Důležité je ho rukou dobře propracovat. V případě potřeby je možné přidat i trochu vody. Když je těsto hotové, vytvoří se z něho bochánek, ten se zabalí do potravinové folie a dá se na 30 až 60 minut do lednice.




Náplň zvládnete bez obtíží

Recept na jablečný koláč ukazuje svou jednoduchost i ve chvíli, kdy chystáte náplň. Jablka neloupejte, jenom je omyjte a zbavte jádřinců. Potom je nakrájejte na takzvané půlměsíčky. Ty opatrně smíchejte se všemi dalšími ingrediencemi na náplň a nechte v míse chvíli odpočívat, aby se propojily jednotlivé chutě.

Připravte koláč

Těsto z lednice vyndejte, vezměte klasickou kulatou formu na koláče, vyválejte z těsta požadovaný tvar a to vložte do formy, aby zabíralo jak celou spodní plochu, tak aby lehce přesahovalo i na boční okraje. Poté do takto vzniklé formy přesuňte svou náplň, tedy svou jablečnou směs. Tu důkladně a rovnoměrně rozetřete, aby měla všude stejnou výšku.

Můžete vložit do trouby

Recept na jablečný koláč se chýlí ke konci. Nyní už stačí rozehřát troubu na 190 stupňů a formu s těstem a jablky do ní vložit. Pečte po dobu asi 45 minut. Poté můžete formu s koláčem vyndat a nechat stydnout. Poté už stačí nůž, nakrájení na trojúhelníky a samotná ochutnávka. Výsledek vás zaujme křehkostí, vláčností i celkovou lahodností. Přitom to bylo tak snadné.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů