Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Fantastické kefírové placky oladii

4,5
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut
čas vaření Vaření: 15 minut

Fantastické kefírové placky oladii - postup přípravy

Smažené miniplacky jsou ke snídani jako stvořené. Jednoduché, rychlé, syté a zároveň levné a hlavně lahodné oladii zjemněné kefírem a doplněné o čerstvé nasekané zelí vás zaručeně uchvátí. A když k těstu přidáte ještě pořádnou dávku nasekané jarní cibulky nebo pažitky, bude jejich chuť naprosto nedostižná. Většinu přísad na ně teď nejspíš máte doma v lednici či ve spíži. A pokud ne, pak je běžte rychle dokoupit, protože tuhle skvělou dobrotu nesmíte minout.

Ingredience pro:
4 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Návod na přípravu:



Z hlávky zelí odstraňte poškozené listy. Ty ostatní pak jemně odřízněte od košťálu a nasekejte je na drobné kousky. Nasypejte je do mísy, posypejte trochou soli, promíchejte a lehce upěchujte. Takto nechte zelí asi 5 až 10 minut, aby pustilo přebytečnou vodu. Tu pak dobře slijte, případně zelí ještě můžete vymačkat přes čistou bavlněnou utěrku. Čím méně vody v něm zbude, tím lépe. Nebude vám pak zbytečně ředit těsto.




Oloupejte cibuli, případně ji umyjte a nasekejte najemno. Totéž proveďte i se zvolenými zelenými bylinkami. Stroužky česneku oloupejte a prolisujte lisem na česnek.

Do nakrájeného a vymačkaného zelí rozklepněte vajíčko, přilijte také kefír, lžičku cukru, najemno nakrájenou cibuli a zelené bylinky, přidejte i česnek, pokud ho tam chcete. Všechny přísady dobře zamíchejte. Ve vedlejší misce smíchejte mouku s práškem do pečiva, dobře vzájemně promíchejte a přisypejte ke směsi přísad spolu se solí a pepřem podle chuti. Nyní ze směsi vytvořte jednolité těsto.

Na kamnech si rozehřejte pánev s trochou rostlinného oleje. Ztlumte oheň, z misky odeberte jednu lžíci těsta a vhoďte ho na pánev. Rozplácněte ho na placičku a smažte, dokud neztuhne a nezezlátne. Pak jej obraťte na druhou stranu a když zhnědne i ta, vyndejte placičku oladii z pánve na talíř vyložený papírovými utěrkami, aby odsály přebytečný tuk. Takto pokračujte i se zbylým těstem.

Lahodné oladii podávejte s kopečkem smetany nebo s jinou vaší oblíbenou omáčkou.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů