Francouzský jablečný koláč - postup přípravy
Vynikající francouzský jablečný koláč je delikátním dezertem. Chuť máslového korpusu se snoubí s karamelizovanými jablky a vanilkovým krémem.
Na těsto
Na krém
Na jablka
Do mísy dejte mouku, cukr, špetku soli a nastrouhanou kůru z jednoho citronu. Zamíchejte a poté přidejte změklé máslo. Promíchejte rukou a pak přidejte vejce a nakonec vše vypracujte na hladké těsto. Dno dortové formy vyložte pečicím papírem. Dejte těsto do formy a prsty ho rozprostřete po jejím dně i po stranách.
Do rendlíku dejte žloutky, cukr, vanilkový cukr a kukuřičný škrob. Promíchejte, nalijte trochu mléka a míchejte, dokud se vše nerozpustí. Poté dolijte mléko. Rendlík postavte na kamna a dejte směs vařit na mírném plameni za stálého míchání, dokud směs nezhoustne. Krém pak dejte do mísy a nechte vychladnout.
Oloupejte jablka, odstraňte z nich jádřince a nakrájejte na plátky. Na pánev dejte máslo a rozpusťte ho na mírném plameni. Přidejte moučkový cukr, nechte ho rozpustit a přidejte k němu skořici. Pak dejte na pánev plátky jablek a několik minut je smažte, aby mírně zkaramelizovala.
Jablka z pánve dejte do dortové formy. Pak na ně dejte uvařený krém, zarovnejte a upravte okraje. Koláč dejte péct do předehřáté trouby na 170 °C na asi 50 minut. Po vychladnutí servírujte.