Grilovaný a nakládaný lilek v oleji - postup přípravy
Pokud jste milovníci zeleniny, určitě vás nadchne následující recept na grilovaný a nakládaný lilek v oleji. Je to vskutku lahůdka, kterou si nemůžete nechat ujít. Vyrobte si zásoby vitamínů na zimní období třeba hned!
Ingredience
Nejprve lilky omyjte vodou, odkrojte okraje a zeleninu pokrájejte na stejně silná kolečka.
Ta pak posolte a nechte stát dvě hodiny (pustí šťávu). Po uplynutí dvou hodin lilkové plátky osušte papírovými utěrkami a grilujte z obou stran na suché pánvi. Dále se pusťte do přípravy octového roztoku.
Nyní si k ruce vezměte menší hrnec a vlijte do něj vodu. V té pak svařte bobkové listy a také přilijte vinný či jablečný ocet.
Až začne roztok vřít, vložte do něj na minutu grilované lilky. Nakonec je vyjměte a pokládejte na bavlněnou utěrku, aby okapaly.
Dále si očistěte chilli papričku i česnekové stroužky a obojí nasekejte najemno. Ingredience navrstvěte na dno sterilizovaných sklenic a pokládejte do nádob i lilky.
Jednotlivé suroviny střídejte a prokládejte. Také nezapomeňte zakomponovat do směsi oregano.
Nakonec lilky přelijte olivovým a slunečnicovým olejem (půl na půl).
Nádoby přiklopte víčky, ponořte do hrnce s trochou vody a zavařujte na mírnějším plamenu asi deset minut. Po uplynutí této doby sklenice řádně zavíčkujte, otočte dnem vzhůru a nechte na utěrce vychladnout.
Zavařené lilky v oleji skladujte na chladném a temném místě (nejlépe ve sklepě).