Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Tajemství dokonalého volského oka: Použijte ke smažení přepuštěné máslo

3,8
Komentáře Komentáře
čas vaření Vaření: 15 minut

Tajemství dokonalého volského oka: Použijte ke smažení přepuštěné máslo - postup přípravy

Dopřáváte si s oblibou k snídani volské oko? Pak si jej zkuste usmažit na přepuštěném másle. Ve výsledku budete mile překvapeni z dokonalé chutě vaječného pokrmu. Poradíme vám, jak si tzv. máslo Ghí připravit, abyste za něj nemuseli utrácet v obchodě.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

K ruce si vezměte menší hrnec se silnějším dnem. Do něj vložte nesolené máslo a na středním plamenu zcela rozpusťte. Poté ztlumte plamen a zahřívejte, dokud neodstraníte veškerou syrovátku z hladiny. Po zhruba čtvrt hodině odstavte hrnec a máslo přeceďte přes jemné sítko nebo plátno do uzavíratelné sklenice. Tekutina musí být jasně žlutá, nikoliv hnědá. Celou dobu vaření je nutné dávat pozor, abyste Ghí nepřipálili. Své domácí přepuštěné máslo uchovávejte v lednici.




Podle indické ájurvédy je Ghí velmi zdravé. Dodá organismu potřebné vitamíny i minerály. Kromě jiného jej mohou bez problému konzumovat i lidé, kteří mají laktózovou intoleranci. Příznivé účinky má údajně z hlediska prevence srdečních nemocí a údajně reguluje i hladinu cholesterolu v krvi.

Přepuštěné máslo má všestranné užití. Užívá se zejména v indické kuchyni. Výborně se hodí na jakékoliv smažení a pečení, protož se nepřipaluje, jako klasické máslo. V lednici vám vydrží celou řadu měsíců. Chutná s ním budou nejen smažená či míchaná vejce, ale také lívance, palačinky, nebo vařené brambory a těstoviny. Perfektně se hodí i k pečení sladkého pečiva či cukroví. Pro svou jemnou oříškovou chuť je vhodný rovněž na potírání opečených toustů nebo topinek. Sbíhají se vám sliny? Vyzkoušejte tento skvost!

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů