Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Domácí smetanový sýr

Domácí smetanový sýr - postup přípravy

Smetanové sýry v současné době zažívají nebývalou popularitu. Mascarpone, Philadelphia a další produkty se s jistotou zabydlely v regálech prakticky všech obchodů. Staly se totiž nedílnou součástí celé řady dezertů, pomazánek a dalších pokrmů, které právě díky nim získávají neuvěřitelnou a až nebeskou jemnost. Cena smetanových sýrů ovšem odpovídá jejich oblíbenosti a je poněkud vyšší, než by mohla být. Když si kupříkladu připravíte smetanový sýr doma, vyjde vás na naprostý zlomek obvyklé pořizovací ceny a výsledek je často ještě mnohem lepší, než u komerčních variant. Přinášíme vám jednoduchý návod, jak si smetanový sýr typu mascarpone vyrobit v domácích podmínkách.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Smetanový sýr lze připravovat prakticky z kteréhokoliv fermentovaného mléčného výrobku. Ačkoliv tedy v seznamu surovin doporučujeme kefír nebo zakysanou smetanu, stejně dobře jej lze vyrobit také z bílého jogurtu anebo třeba z acidofilního mléka. Vždy však dejte přednost co nejtučnější a nejméně ošetřené variantě. Fermentované výrobky přitom můžete při výrobě různě míchat.




Vložte kefír, smetanu či jiný fermentovaný mléčný výrobek přes noc do mrazáku. Druhý den jej vyjměte a chvilku ho podržte pod horkou vodou, aby lehce změkl a dalo se s ním pracovat. Připravte si velký cedník a mísu, do které cedník vložte. Pak ho vystelte pěti vrstvami gázy.

Ze zmrzlého a povoleného kefíru odstraňte obal a zmrzlý obsah vložte do vystlaného cedníku. Počkejte, až zmrzlý kefír roztaje. Hmotu nechte při pokojové teplotě stát asi 2 až 3 hodiny. Pak obsah cedníku zabalte do gázy, udělejte na ní uzel a celý povrch uzavřete potravinářskou fólií, aby sýr nenasákl další pachy. Pak kefír v gáze, cedníku a míse vložte do lednice. Je vhodné ještě na povrch položit velký talíř a zatížit ho vhodným závažím, jako je plná plastová láhev nebo skleněná zavařovací sklenice s vodou.

Takto nechte v lednici stát do druhého, nebo i třetího dne. Hrnec zpod cedníku nevyndávejte, v průběhu procesu zrání do něho bude odtékat uvolněná syrovátka. Dbejte zároveň na to, aby tato nádoba byla dostatečně velká, anebo ji průběžně vyprazdňujte.

A to je vlastně vše. Po rozbalení gázy zjistíte, že se kefír proměnil na lahodný smetanový sýr. Pakliže byste toužili po jemnější konzistenci, můžete jej našlehat elektrickým šlehačem či tyčovým mixérem.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů