Guláš z hovězího masa s červeným vínem - postup přípravy
Guláš z hovězího masa, podle tradičního maďarského receptu, je plný bohaté a intenzivní chuti. Je ideální jako hlavní chod ve všední dny i o slavnostech.
Ingredience
Cibuli nakrájejte na proužky a odložte ji bokem. Maso nakrájejte na větší kousky, které vložte do hrnce s rozpuštěným máslem, kde je smažte 3–4 minuty, aby se maso zatáhlo.
Do hrnce přidejte chilli a nakrájenou cibuli. Pokračujte ve smažení další minutu a směs ochuťte solí, pepřem a mletou sladkou paprikou. Základ na guláš smažte další minutu a poté k němu vmíchejte rajčatovou pastu, kterou smažte ještě minutu.
Nyní do směsi vmíchejte tymián, majoránku a kmín a vše zalijte červeným vínem. Ingredience zamíchejte a přidejte rajčatovou šťávu s hovězím bujónem a vodou.
Poznámka: Místo hovězího bujónu v prášku můžete použít klasický vývar nebo bujón v kostce či vaničce.
Guláš z hovězího masa přikryjte pokličkou a vařte ho 2 hodiny.
Tip: Hovězí maso musí být uvařené doměkka. Máte-li tuhý kousek. Vařte ho déle než dvě hodiny. Maximálně však 4 hodiny, abyste ho nerozvařili.
Po této době do guláše vmíchejte nakrájený česnek, smíchaný s vodou, a guláš odstavte z tepla. Nyní do něj vmíchejte sušenou petrželku a můžete servírovat.
Tip: Guláš chutná nejlépe, když ho necháte chvíli odležet. Díky tomu se chutě dokonale propojí.
Guláš z hovězího masa servírujte s knedlíkem nebo oblíbeným pečivem.
Tip: Každou porci podávejte s kolečky cibule.
Pokud máte svůj oblíbený recept nebo tip, co vařit k obědu, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Hlavní jídla aneb Co vařit k obědu.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Shone’s Kitchen