Hovězí na smetaně s domácím houskovým knedlíkem - postup přípravy
Připravte si k nedělnímu obědu poctivé hovězí na smetaně podle tradičního receptu od paní Ivany Reisingerové. Spolu s nadýchaným domácím knedlíkem nemá chybu.
Ingredience
Na domácí houskový knedlík
Hovězí maso očistěte, osušte a s pomocí dlouhého a úzkého nože v něm vytvořte podélné zářezy. Slaninu nebo špek nakrájejte na dlouhé a úzké hranolky, které můžete předem nechat chvíli v mrazáku, a prostrkejte je připravenými zářezy v mase.
V hrnci rozehřejte trochu sádla a maso na něm zprudka ze všech stran opečte. Poté jej vyjměte z hrnce a do tuku přihoďte na kostičky pokrájený špek a nahrubo nasekanou cibuli. Opečte ji dohněda, přidejte plnotučnou hořčici, citrónovou šťávu a kuličky nového koření a černého pepře. Přihoďte také bobkový list, cukr a čerstvý tymián a vše nechte chvilku zarestovat, aby hořčice ztratila typickou pálivost.
Maso vraťte zpátky do hrnce, zalijte ho vodou tak, aby kousek vyčuhoval nad hladinu, přidejte sůl a vše přiveďte k varu. Snižte žár na minimum a nechte maso pod pokličkou asi 2 hodiny probublávat. Po dovaření vypněte sporák a nechte maso do druhého dne uležet.
Na druhý den obsah hrnce znovu přiveďte k varu. Mezitím na troše sádla orestujte nadrobno nakrájenou mrkev, celer a petržel tak, aby získaly jemně zlatavou barvu. Poté je přidejte do hrnce k masu a vše vařte doměkka. V průběhu vaření můžete omáčku podle chuti přisolit, přikyselit citrónovou šťávou nebo přisladit.
Jakmile je maso měkké, vyjměte ho z hrnce a omáčku zahustěte záklechtkou z trochy hladké mouky rozkvedlané ve vodě. Se zahuštěním to nepřehánějte, zelenina omáčku ještě trochu zahustí. Nechte omáčku ještě 20 minut provařit, odstraňte z ní bobkový list, omáčku rozmixujte tyčovým mixérem dohladka a na závěr ji sceďte přes síto. Zjemněte ji sladkou smetanou a nechte ještě 5 minut povařit.
Pro přípravu knedlíků prosejte do mísy hladkou mouku, udělejte do ní důlek a rozdrobte do něho droždí. Zalijte ho vlažným mlékem a přidejte trochu cukru. Jemně směs promíchejte a nechte vzejít kvásek. Poté přidejte sůl, vejce a zbylé mléko a uhněťte elastické a soudržné těsto, do něhož nakonec zapracujte na malé kostičky pokrájené housky.
Těsto nechte 1 hodinu kynout, poté jej rozdělte na 2 kusy a zformujte z nich šišky. V hrnci přiveďte k varu vodu s trochou soli a vhoďte do ní vařit knedlíky na asi 20 až 25 minut. V polovině vaření je otočte na druhou stranu. Po dovaření šišky na několika místech propíchněte špejlí nebo vidličkou, aby se uvolnila pára a knedlík se nesrazil.
Houskový knedlík nakrájejte na plátky, rozdělte jej na talíře, podlijte omáčkou, přidejte plátky masa a podávejte.
Pokud máte svůj oblíbený recept nebo tip, co vařit k obědu, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Hlavní jídla aneb Co vařit k obědu.