Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Drůbeží játra v lahodné rajčatové omáčce

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 35 minut
čas vaření Vaření: 30 minut

Drůbeží játra v lahodné rajčatové omáčce - postup přípravy

Spousta lidí nerada jí játra. Většinou je to ale jen proto, že je neumí správně připravit. Díky tomuto snadnému receptu si je zamiluje celá vaše rodina. Příprava je velmi jednoduchá a poměrně rychlá, takže budete mít oběd nebo večeři hotové během chvilky.

Ingredience pro:
6 porcí

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková
1. KROK

Játra důkladně omyjte pod tekoucí vodou, očistěte a nechte okapat. Poté je vložte do hrnce a zalijte mlékem. Nechte je takto namočená minimálně 30 minut. Mléko vytáhne hořkou chuť jater, která je pro většinu lidí velmi nepříjemná. Tento krok nesmíte nikdy přeskočit, když budete dělat játra jakéhokoli druhu.

2. KROK

Ve velké pánvi s pokličkou rozpusťte máslo, na které rychle přidejte pár lžic oleje. Máslo se nesmí připálit, a proto musíte postupovat rychle. Přidejte játra (bez mléka) a nechte je ze všech stran orestovat. Mělo by to trvat asi 5–6 minut. Zakryjte poklicí a nechte dusit po dobu asi 10 minut. Jednou za čas je otočte, aby se maso podusilo ze všech stran.

3. KROK

Aby játra nevysychala, přidejte do pánve pár lžic horké vody. V misce zřeďte rajčatový protlak se lžící teplé vody. Přidejte pepř a cukr. Důkladně promíchejte a nalijte na játra. Nechte takto vařit asi 15 minut a několikrát vše jemně promíchejte nebo zatřeste celou pánví. Nakonec vše dochuťte solí podle vlastní chuti.

4. KROK

Játra můžete podávat s polentou, rýží nebo bramborovým pyré. Pokud nebudete jídlo podávat dětem a máte rádi pikantní pokrmy, přidejte ¼ lžičky pálivé papriky, harissa pastu nebo chilli koření. Játra získají zcela jinou chuť a budou vám chutnat ještě více. Přejeme hodně štěstí a dobrou chuť!

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů