Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Hovězí rozlítaný ptáček

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 40 minut
čas vaření Vaření: 60 minut

Hovězí rozlítaný ptáček - postup přípravy

Zatímco klasické španělské ptáčky mají jasně definovanou podobu, chuť i ingredience, u jejich lidové obměny, tzv. rozlítaných ptáčků, se může vše do jisté míry různit a proměňovat. Vyzkoušejte třeba zajímavou variantu s plátky hovězího masa podle receptu od paní Ilony Šimůnkové.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Jitka Hemelíková
1. KROK

Špekáčky a uzenou slaninu nakrájejte na malé kostičky a obojí v pánvi osmažte dozlatova. Vejce uvařte na tvrdo a nakrájejte je na menší kousky. Okurky rozkrájejte na drobné kostičky.

2. KROK

Nakrájejte anglickou slaninu na kostičky a cibuli nasekejte nadrobno. Slaninu zvolna zahřejte v hrnci, dokud nepustí tuk, v němž osmahněte cibuli dohněda. Hovězí maso nakrájejte na plátky, rozklepejte je a po obou stranách posypejte solí, pepřem a potřete hořčicí. Maso přidejte do hrnce s cibulovým základem a nechte ho z obou stran zatáhnout.

3. KROK

Obsah hrnce podlijte trochou vody nebo vývaru, přidejte osmahnuté špekáčky se slaninou, pokrájené okurky, vejce a anglickou slaninu a promíchejte. Vše zaprašte trochou hladké mouky (případně použijte záklechtku nebo jíšku), rozmíchejte ji, aby se nevytvořily hrudky, a vše společně krátce povařte, aby maso úplně změklo.

4. KROK

Na závěr omáčku podle chuti dochuťte solí a pepřem a podávejte spolu s rýží nebo houskovým knedlíkem.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů