Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Pečená drůbeží játra s restovanými jablky a kořeněnou cibulí

4,2
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 20 minut
čas vaření Vaření: 30 minut

Pečená drůbeží játra s restovanými jablky a kořeněnou cibulí - postup přípravy

Játra na cibulce jsou skvělá. Pokud ale cibulku okořeníte a přidáte k tomu všemu jablka, získáte netradiční a velmi osvěžující oběd nebo večeři, která vás doslova nadchne. K játrům si můžete uvařit brambory či usmažit hranolky a celkový efekt bude naprosto dokonalý.

Ingredience pro:
6 porcí

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková
1. KROK

Drůbeží játra omyjte a osušte je papírovými utěrkami. Do misky nasypejte hladkou mouku a každý kousek jater v ní po obou stranách důkladně obalte a odložte je na talíř. Umyjte a osušte jedno velké jablko, rozkrojte jej napůl a odstraňte z něj jadřinec. I se slupkou ho pak nakrájejte na půlkulaté plátky o tloušťce kolem dvou milimetrů. Snažte se udržet plátky těsně u sebe, aby vlivem vzduchu nezačala dužnina hnědnout.

2. KROK

Oloupejte tři cibule, rozkrojte je na poloviny a stejně jako jablka je nakrájejte na tenké půlkulaté plátky. Čím tenčí budou, tím lépe. Na kamnech rozehřejte pánev s vrstvičkou rostlinného oleje, a když je horká, vložte do ní v mouce obalená játra, která smažte na mírném ohni po obou stranách dozlatova. Když se povrch masa zatáhne, můžete je podle chuti osolit a opepřit. Toto je velmi důležité, protože pokud byste játra osolili dříve, pustila by veškerou tekutinu a zůstala by vysušená.

3. KROK

Když jsou játra krásně zlatá, odeberte je děrovanou lžící z pánve. Do výpeku z jater pak rozložte nakrájená jablka, která opečte z obou stran rovněž dozlatova. Takto zpracujte všechna jablka a odložte je stranou. Nakonec do pánve vhoďte cibuli nakrájenou na proužky, promíchejte ji, aby se nudličky oddělily od sebe, a restujte ji, dokud nezesklovatí. Pak přidejte půl čajové lžičky kurkumy, jednu lžičku sladké mleté papriky a trochu soli. Promíchejte a pokračujte v restování, dokud cibulka nezměkne.

4. KROK

Vezměte si zapékací misku a na její dno vyrovnejte asi polovinu plátků restovaných jablek tak, aby pokryly celou plochu dna. Na jablka narovnejte polovinu jater a na ně přidejte kořeněnou cibuli. Na cibuli vyskládejte druhé patro jablek, na ně rozložte zbytek jater a ta zakryjte zbylým množstvím restované cibule. Nezakrytou zapékací misku vložte do trouby vyhřáté na teplotu 200 °C a pečte játra po dobu 15 minut. Po dopečení ihned servírujte na talíř a podávejte třeba s vařeným bramborem či s bramborovými hranolky. 

5. KROK

Videopostup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů