Hovězí se šípkovou omáčkou a knedlíkem - postup přípravy
Hovězí se šípkovou omáčkou, podle Youtube kanálu Vaříme s Mozkem, je skvělou kombinací šťavnatého masa a sladkokyselé omáčky. Hodí se i na slavnosti.
Na maso a omáčku
Příloha
Oloupanou cibuli a mrkev nakrájejte nahrubo stejně, jako oloupanou petržel a celer. Hovězí maso propíchněte nožem na několika místech a prošpikujte ho asi třemi klínky uzeného špeku.
Maso ze všech stran důkladně osolte a ochuťte pepřem. Poté ho z každé strany smažte na rozpáleném oleji přibližně 2 minuty, aby se zatáhlo.
Poznámka: Zbytek špeku nakrájejte na kostičky, budete ho potřebovat do základu omáčky.
Maso poté vložte do pekáče a na výpeku z masa smažte zeleninu se špekem přibližně 4 minuty. Do směsi přidejte bobkový list, kuličky jalovce, nové koření, tymián, třtinový cukr a citronovou šťávu. Směs zamíchejte, smažte ji další 2 minuty a přidejte ji do pekáče pod maso.
Obsah pekáče zalijte vývarem a pečte ho v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 2 hodiny. Po upečení maso z pekáče vyjměte stejně, jako koření a zeleninu přelijte do hrnce, ve kterém ji rozmixujte tyčovým mixérem.
Hrnec položte na sporák a omáčku začněte zahřívat. Poté do ní vlijte smetanu, rajčatový protlak a šípkovou marmeládu. Ingredience zamíchejte a omáčku popřípadě dochuťte citronovou šťávou, solí nebo cukrem.
Šípkovou omáčku vařte další 2–3 minuty a poté ji servírujte s nakrájeným masem a knedlíkem.
Tip: Každou porci můžete ozdobit trochou šlehačky a brusinek.
Pokud máte svůj oblíbený recept nebo tip, co vařit k obědu, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Hlavní jídla aneb Co vařit k obědu.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Vaříme s Mozkem