Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Cuketa v sýrovém těstíčku

3,8
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 45 minut
čas vaření Vaření: 10 minut

Cuketa v sýrovém těstíčku - postup přípravy

Obalovaná smažená cuketa je známou klasikou. Ne vždy je ale nutné tuto zeleninu obalovat stále jenom v trojobalu. Jsou i jiné možnosti. Zkuste lahodné sýrové těstíčko. Na přípravu je toto jídlo velmi jednoduché a chutí vás zaručeně dostane. Navíc jsou možnosti, jak se dá s těstem zajímavě chuťově experimentovat.

Ingredience pro:
2 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Základem receptu je samozřejmě cuketa. Tu neloupejte, pouze ji nakrájejte i se slupkou na tenčí plátky. Tyto plátky následně vyložte jeden vedle druhého na prkénko a posolte. Tím cuketu nejenom ochutíte, ale také se postaráte o to, že z ní sůl vytáhne přebytečnou vodu, která v ní nemá co dělat.




Když cuketa odpočívá, je čas na přípravu sýrového těstíčka. Jeho základem je samozřejmě vejce, které se rozšlehá společně s kořením. Zde je prostor pro vaše chutě a fantazii. Možnostem se v této fázi meze opravdu nekladou. Klasikou je běžné sušené koření, ale lze experimentovat například i s česnekem, nebo například chilli papričkou, nebo červenou paprikou.

Do základu sýrového těstíčka následně přidejte také smetanu, popřípadě jenom mléko. Dále nesmí chybět nezbytná mouka, která ji zahustí. Poslední složkou je najemno nastrouhaný sýr. Může to být klasický eidam, ale nic nezkazíte ani jinými druhy.

Potom už stačí jednotlivé cukety obalovat. Nejprve je osušte od přebytečné vody, potom je obalte v mouce a následně důkladně v sýrovém těstíčku. Z něho mohou zamířit už přímo do pánve s rozehřátým olejem. Na tom se smaží několik minut z jedné strany, dokud nemá těstíčko dokonale zlatavou barvu.

Hotové smažené cukety v sýrovém těstíčku už stačí dát jenom chvíli oschnout na papírovou utěrku, která z nich vytáhne přebytečný olej. Následně je lze podávat. Ideálně stejně, jako klasické obalované cukety, s bramborem a tatarskou omáčkou. Lze ale využít i alternativní servírování a dát si je jenom tak samotné, například s chutným dipem.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů