Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Jablečné muffiny z jemného smetanového těsta

3,8
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 25 minut
čas vaření Vaření: 20 minut

Jablečné muffiny z jemného smetanového těsta - postup přípravy

Muffiny jsou velmi zajímavý dezert, který je možné připravit desítkami různých způsobů a z nejrůznějších surovin. Vždy přitom budou měkké, voňavé a chutné. Jsou ideálním pečivem ke snídani i svačině a nikdy vás nezklamou. I jejich příprava je zábavná a nenáročná na kuchařské umění ani suroviny. Proto se staly tak oblíbenými po celém světě. My vám dnes přinášíme recept na muffiny s jablky a smetanou. Navíc z tohoto těsta můžete připravit nejenom muffiny, ale třeba také celou velkou bábovku. To je kouzlo pečení.

Ingredience pro:
6 porcí

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Návod na přípravu:

Máslo nechte roztavit v mikrovlnné troubě nebo v kastrůlku na mírném ohni na kamnech. Nechte přepuštěné máslo vychladnout.




Do misky rozklepněte tři vajíčka, přidejte k nim sklenici cukru a metličkou nebo šlehačem je šlehejte, dokud se cukr nerozpustí. K vajíčkům pak přidejte smetanu a prášek do pečiva a dobře promíchejte, aby se suroviny propojily. Nakonec přilijte také rozpuštěné máslo a za stálého míchání pak postupně přidávejte mouku a zadělejte hladké a jednolité těsto.

Teď přijdou na řadu jablka. Umyjte je, oloupejte slupku a vykrojte stopku, bubáka a jadřinec. Očištěnou dužninu pak nakrájejte na malé kostičky, které přimíchejte do těsta.

Zapněte si troubu na 200 stupňů Celsia, aby se před pečením rozehřála.

Připravte si silikonovou či kovovou formu na pečení muffinů. Můžete jednotlivé formičky vyložit papírovými košíčky, anebo je stačí vymazat olejem či máslem, aby šly dortíky po dopečení snadno vyklopit ven.

Připravené těsto naplňte do formy na muffiny tak, že jej nalijete jen do zhruba dvou třetin výšky formiček. Je to proto, že během pečení těsto nabude, tak aby se vám nerozuteklo po celé troubě. I tak je lepší formu s muffny na pečení podložit ještě obyčejným plechem pro případ, že by přeci jen nějaké těsto uteklo a nepřipeklo se k topným tělesům. Ta se pak velmi špatně čistí.

Po dopečení muffiny vyklopte, nechte trochu zchladnout a před podáváním posypejte moučkovým cukrem.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů