Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Královský kakaový dort se smetanovou náplní

4,2
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut
čas vaření Vaření: 40 minut

Královský kakaový dort se smetanovou náplní - postup přípravy

Úžasný dort z kakaového těsta plněný vanilkovou tvarohovo-smetanovou náplní, který chutná přímo královsky! To je recept, který vám dnes přinášíme a který určitě bohatě využijete jak jako všednodenní dezert, když vás bude honit mlsná, tak ale i jako skvělé doplnění slavnostnější tabule. Je totiž tak dobrý a i pěkný na pohled, že se za něj rozhodně nebudete muset stydět ani před náročnějším publikem.

Ingredience pro:
8 porcí

Těsto

Náplň

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

I když jste zvyklí většinou začínat těstem, v tomto případě si jako první připravte tvarohovou náplň. Je dobré ji před použitím nechat trochu odležet, aby se v ní propojily příchutě všech použitých surovin. Proto nejprve do mísy vyklopte tvaroh nebo smetanový sýr, přidejte k němu zakysanou smetanu, vyklepněte tři vajíčka, přisypejte cukr, vanilkový cukr a kukuřičný škrob a elektrickým šlehačem vše důkladně vyšlehejte do hladké, nadýchané a jednolité konzistence. Tu pak v misce zakryjte potravinářskou fólií a vložte do lednice chvíli odpočívat.




Pak připravte těsto. V míse smíchejte hladkou mouku s kakaem do homogenní směsi. Přidejte cukr a špetku soli a znovu promíchejte. Vezměte studené máslo a nakrájejte ho na kostky, které vhoďte do směsi suchých surovin. Rukama hněťte máslo v kakaové mouce, dokud nevytvoříte velkou hromadu drobků.

Vezměte kulatou dortovou formu o průměru 22 centimetrů a dno vyložte pečicím papírem. Zhruba dvě třetiny kakaových máslových drobků vsypte do formy a rukama je upěchujte tak, abyste vytvořili těstovou misku s dnem a vyššími bočnicemi. Do této těstové mističky vyklopte smetanovou náplň a vyrovnejte ji po celé ploše těsta. Poslední třetinu kakaové drti vysypejte na vrch dortu.

Takto připravený dort dejte péct do vyhřáté trouby na 180 °C po dobu kolem 40 minut. Po dopečení vyjměte z trouby, nechejte vychladnout a pak vložte na další 1 hodinu do lednice ztuhnout.

Dobrou chuť.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů