Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Jahodový džem bez chemie ze 2 ingrediencí

3,9
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 10 minut
čas vaření Vaření: 80 minut

Jahodový džem bez chemie ze 2 ingrediencí - postup přípravy

Jahodový džem bez chemie vytvoříte jednoduše, a to pouze ze dvou ingrediencí. Stačí koupit jahody s hnědým cukrem a budete mít ve spíži ten nejlepší a nejzdravější džem.

Ingredience pro:
7 sklenic
+ -

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Markéta Bieleszová
1. KROK

Jahody namočte do větší nádoby s vodou a důkladně je omyjte. Poté je sceďte a odstraňte z nich zelené části a jiné nečistoty. 

2. KROK

Jahody pokrájejte na přibližně 2cm kousky, vložte je do větší nádoby, kde je zasypte hnědým cukrem. 

Tip: Chcete-li, aby byly v džemu kousky jahod, nekrájejte je menší než 2 cm, protože by se rozvařily. Pokud nemáte hnědý cukr, můžete použít bílý cukr, který je ale sladší než hnědý.

3. KROK

Jahody promíchejte a nechte je stát, dokud se cukr nerozpustí. Může to trvat i 24 hodin. 

Poznámka: První 4 hodiny nechte jahody odpočívat v pokojové teplotě. Poté je vložte do ledničky a občas je promíchejte. 

4. KROK

Před plněním sklenice s víčky sterilizujte. Sklenice umyjte a ještě mokré je vložte do studené trouby, kterou poté zapněte na 80–100 °C. Jakmile trouba dosáhne požadované teploty, vypněte ji a sklenice v ní nechte. 

5. KROK

Nyní sterilizujte víčka tak, že je vložte do hrnce, zalijte je vodou a vařte je 3 minuty. Poté sporák vypněte a víčka nechte v hrnci, kde se už voda nevaří. 

6. KROK

Jahody vyjměte z ledničky, promíchejte je, a pokud se cukr už rozpustil, postupně je vkládejte do menšího hrnce. 

7. KROK

Nejprve 3–4 naběračky jahod, za stálého míchání, vařte 12–16 minut a následně vzniklý džem přelejte do jiného hrnce. Tento postup opakujte, dokud neuvaříte všechny jahody.

Poznámka: Během vaření se bude na povrchu tvořit pěna, která zase zmizí – to je váš cíl.

8. KROK

Džem vlévejte do horkých sklenic, uzavřete je víčky a obraťte je víčkem dolů. Dejte je pod deku a po 30 minutách je obraťte víčkem nahoru a nechte je volně chladnout pod dekou.

Poznámka: Džem vlévejte do horkých sklenic, jinak by mohly popraskat.

9. KROK

Pokud hledáte inspiraci na zavařování, přidejte se do naší FB skupiny Sezónní recepty, zavařování.

10. KROK

Videopostup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů