Japonský koláč z jogurtového těsta - postup přípravy
Připravte si japonský koláč, který vás ohromí svou výraznou vůní a jemnou chutí. Jeho struktura je nadýchaná a perfektně se hodí k odpolední kávě i snídani.
Japonský koláč z jogurtového těsta je přesně ten druh moučníku, který si člověk oblíbí už po prvním soustu. Je nadýchaný, jemný, příjemně vláčný a voní po citronu a vanilce. Nepůsobí těžce, není přeslazený, a přesto má v sobě něco slavnostního. Hodí se ke kávě, k čaji, na víkendové posezení i jako lehká sladká tečka po obědě.
Tento dezert má původ v japonské domácí cukrařině, kde se klade důraz na lehkost, čistotu chutí a vizuální jednoduchost. Vznikl jako alternativa k evropským cheesecakeům, které byly pro japonské chutě příliš hutné. Místo krémového sýra se používá jogurt, kondenzované mléko a vyšlehané bílky, které koláči dodávají jeho typickou vzdušnost. Výsledkem je dezert, který se doslova rozplývá na jazyku.
Zajímavé je, že ačkoliv má koláč své kořeny v Asii, rychle si našel cestu do kuchyní po celém světě. V Koreji se peče s matchou, v Americe se přidává vanilka nebo čokoláda, v Evropě se objevují verze s ovocem nebo ořechy. Základní recept je však stále stejný – jednoduchý, ale promyšlený.
Koláč lze snadno upravit podle chuti. Místo citronové kůry se hodí pomerančová, do těsta lze přidat vanilku, kokos nebo kapku rumu. Výborně se doplňuje s čerstvým ovocem, šlehačkou nebo jemným krémem. A pokud se nechá dobře vychladit, chutná ještě lépe.
Japonský koláč z jogurtového těsta není jen dezert. Je to příjemný moment klidu, vůně domova a důkaz, že i jednoduché věci mohou být výjimečné.
Žloutková směs
Bílková směs
Na posypání
Rozšlehané vaječné žloutky smíchejte s jogurtem, citronovou kůrou a kondenzovaným mlékem. Přidejte kukuřičný škrob a směs odložte bokem.
Tip: Kůru nastrouhejte z dobře omytého ovoce. Můžete k tomu použít vodu s jedlou sodou, která má abrazivní účinky. Citron poté důkladně opláchněte.
V samostatné míse vyšlehejte vaječné bílky se špetkou soli a citronovou šťávou. Za stálého šlehání přidejte cukr a vzniklý sníh spojte se žloutkovou směsí.
Těsto poté vlijte do formy na pečení, vyložené pečicím papírem a pečte ho při 170 °C po dobu 35 minut.
Tip: Zda je těsto upečené, otestujte pomocí špejle, kterou byste z něj měli vytáhnout čistou.
Japonský koláč nechte vychladnout a servírujte ho posypaný moučkovým cukrem.
Poznámka: Díky nižší teplotě bude dezert lépe stravitelný.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Las Recetas & Trucos de Anna

