Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Japonský piškotový dort

3,3
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 20 minut
čas vaření Vaření: 70 minut

Japonský piškotový dort - postup přípravy

Tento recept je mezi nadšenými domácímu cukráři a pekaři velice oblíbený. Piškotové těsto zhotovené na japonský způsob chutná jinak než to klasické. Je daleko jemnější, vláčnější a nadýchanější.

Ingredience pro:
4 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Slunečnicový olej si v malém rendlíku zahřejte tak, aby byl horký, pak jej přelijte do větší mísy. K teplému oleji prosejte přes jemné sítko polohrubou mouku a smíchejte dohromady pomocí vařečky nebo metličky.




Následuje vlažné mléko, které do směsi také zakomponujte. Do těsta je potřeba posléze zamíchat i pět vaječných žloutků a jedno celé vejce (musí být studené).

Propojte všechny ingredience a vytvořte hladké těsto bez hrudek. V jiné míse si rozšlehejte vaječné bílky do tuhého sněhu. Zapracujte i citronovou šťávu, cukr a špetku soli. Mixujte hmotu asi pět minut.

Do těsta ze žloutků postupně po lžíci přidávejte sníh z bílků a zapracujte jemnými pohyby prostřednictvím špachtle. K ruce si poté vezměte plech o rozměrech asi 10 x 20 centimetrů. Vystelte jej pečícím papírem a vlijte na jeho dno připravené těsto na japonský piškot. Rovnoměrně rozprostřete. Než těsto vložíte do trouby, napusťte si do většího plechu vodu a do něj pak pekáček s těstem vložte.

Takto dejte péct na 20 minut při 170 stupních Celsia. Po dvaceti minutách snižte teplotu na 150 stupňů a dopékejte dalších 50 minut. Až uplyne tato doba, vypněte troubu a nechte ještě piškot dojít, neotevírejte dvířka.

Hotový japonský piškot nechte vychladnout a podávejte buď s oblíbeným šálkem kávy, kakaa, nebo čaje. Hodit se k němu bude jak čerstvě vyšlehaná šlehačka, tak i ovoce, jako jsou třeba jahody, borůvky, nebo banán.

Pakliže zatoužíte po vylepšení výsledného japonského dortu, můžete jej polít čokoládovou polevou, nebo potírat ovocnou marmeládou, džemem, nebo sladkým tvarohem. Přejeme dobrou chuť!

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů