Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Jarní chlebíček ze dvou druhů těst

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 60 minut
čas vaření Vaření: 70 minut

Jarní chlebíček ze dvou druhů těst - postup přípravy

Pokud hledáte inspiraci na nadýchaný jarní chlebíček, vyzkoušejte ho podle receptu paní Koubkové. Po jeho rozkrojení na vás bude čekat malé a roztomilé překvapení.

Ingredience pro:
1 kus
+ -

Na kakaové těsto

Na tvarohové těsto

Kuchařka
Kuchařka: Tereza Pěnicová
1. KROK

Do mísy nasypte hladkou mouku, kakao a kypřicí prášek do pečiva. Poté vyšlehejte změklé máslo s moučkovým cukrem do nadýchané pěny.

2. KROK

Do máslové pěny následně zašlehejte vejce. Poté do ní střídavě zašlehávejte moučnou směs a smetanu ke šlehání. Poté formu na chlebíček, nebo jinou formu vyložte pečicím papírem.

3. KROK

Těsto nalijte do formy a vložte ho do předehřáté trouby na teplotu 180 °C a pečte ho přibližně 20–40 minut. V průběhu pečení ho kontrolujte pomocí špejle. Pokud bude po vytažení čistá, můžete pečení ukončit.

4. KROK

Hotový korpus vyjměte z trouby a nechte ho zcela vychladnout. Poté z něj vykrájejte požadovaný tvar. Nejlépe fungují snadno rozpoznatelné tvary, jako například vajíčko, srdíčko či motýlek.

5. KROK

Máslo ušlehejte s cukrem do nadýchané pěny, následně do něj zašlehejte tvaroh a citrónovou šťávou. Poté rozklepněte vejce a oddělte bílky od žloutků.

6. KROK

Do tvarohové směsi vmíchejte žloutky a polohrubou mouku s kypřicím práškem do pečiva. Poté z bílků a špetky soli ušlehejte tuhý sníh.

7. KROK

Do tvarohové směsi pomalu a opatrně vmíchejte vyšlehaný sníh. Těsto má poměrně hustou konzistenci a to je v pořádku.

8. KROK

Formu na chlebíček vymažte máslem a vysypte ho polohrubou moukou. Pomocí lžíce naneste na dno tenkou vrstvu tvarohového těsta a úhledně ho rozetřete.

9. KROK

Do středu tvarohového těsta opatrně vyskládejte vykrájené tvary z kakaového těsta. Jednou rukou je přidržte a pomalu je zalijte zbytkem těsta.

10. KROK

Formu vložte do předehřáté trouby na teplotu 180 °C a chlebíček pečte přibližně 50 minut, nebo dokud těsto nezezlátne. Poté ho vyjměte a nechte ho zcela vychladnout.

11. KROK

Chlebíček vyklopte z formy a polijte ho čokoládovou polevou. Můžete ho také pocukrovat nebo ho ozdobit dle své fantazie. Poté ho nakrájejte a servírujte ho.

12. KROK

Tip: Kakaové těsto upečte nejlépe den předem.

13. KROK

Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů