Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Nepečený ořechový dort babičky Růženky

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 40 minut

Nepečený ořechový dort babičky Růženky - postup přípravy

Pohledný nepečený dort s mletými ořechy oceníte jako chutný dezert po nedělním obědě, ale radost udělá i jako narozeninový dort. Tento dezert má tradici už nejméně 50 let a jeho sláva žije dál. Je totiž velmi jednoduchý a také docela variabilní. Můžete jej připravit i s jinými typy ořechů, úplně bez piškotů, anebo třeba jen do malé skleničky, pokud máte chuť jen na malý dezert. O recept se s námi podělila paní Gabriela Bočková.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Jitka Hemelíková
1. KROK

Nejprve připravte krém. Máslo vyšlehejte do krémové konzistence, přisypejte k němu moučkový cukr a přidejte dva syrové vaječné žloutky (pokud vám syrová vejce nesedí, můžete je z receptu úplně vynechat) a vše vyšlehejte dohladka. Pokud chcete, přidejte do krému i kapku rumu. Nakonec do směsi přilijte smetanu a přisypejte mleté lískové oříšky a vše znovu dobře prošlehejte.

2. KROK

Formu o průměru 17 cm vytřete máslem a vysypejte strouhaným kokosem nebo mletými ořechy. Na dno formy narovnejte po celé ploše piškoty. Na piškoty rozetřete část krému a na ně opět vyskládejte piškoty. Pokračujte ve střídání vrstev, dokud vám nedojdou suroviny. Poslední vrstvu by měl tvořit krém.

3. KROK

Hotový dort vložte do lednice vychladit a ztuhnout alespoň na 4 hodiny, nejlépe ale přes noc. Druhý den vyjměte dort z formy, posypejte povrch trochou strouhaných ořechů a ozdobte po obvodu polovinou celých jader vlašských ořechů a strouhanou čokoládou. Nakrájejte dort na porce a podávejte s kopečkem šlehačky.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů