Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Pšenično-žitný chléb bez domácí pekárny

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut
čas vaření Vaření: 40 minut

Pšenično-žitný chléb bez domácí pekárny - postup přípravy

Chléb je dar a také univerzální pečivo, které se dá jíst denně a na mnoho způsobů – naslano, nasladko, jako příloha či jen tak. Pokud vás láká domácí pečení chleba, vyzkoušejte jednoduchý recept paní Jany Podolákové Burkartové, věřte, že už ale nikdy nebudete chtít jíst ten kupovaný.

Ingredience pro:
1 kus
+ -

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Alžběta Strouhová
1. KROK

Základem chlebového těsta je kvásek. Připravte jej z droždí, teplé vody a asi lžíce mouky. Nechte vzejít na teplém místě.

2. KROK

Kvásek vmíchejte do mouky a vypracujte vláčné těsto. Nejprve míchejte vařečkou v míse, poté těsto přesuňte na pomoučenou pracovní plochu a pokračujte v hnětení rukama.

3. KROK

Těsto přesuňte do mísy, překryjte utěrkou a nechte kynout zhruba 40 minut Poté znovu prohněťte, vytvarujte bochánek, který vložte do vhodného pekáčku a nechte kynout dalších 30 minut.

Poznámka: Během druhého kynutí doporučujeme zapnout troubu a předehřát ji na 180 °C.

4. KROK

Nakynuté těsto potřete olejem, posypte semínky a pečte v troubě vyhřáté na 180 °C dozlatova. Pečení trvá asi 30–40 minut.

5. KROK

Před krájením nechte chléb vychladnout na mřížce. Hotový chléb by měl mít křupavou kůrku a měkký, vláčný střed.

6. KROK

Tip paní Podolákové Burkartové: Vyzkoušejte chléb podávat se sladkým tvarohem, posypaný ovocem a ořechy anebo například s avokádovou pomazánkou a parmskou šunkou.

7. KROK

Pokud rádi pečete, přidejte se do naší FB skupiny Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů