Jednoduchá kořeněná slanina z trouby - postup přípravy
Udělat si domácí slaninu je dobrý nápad, bude určitě lepší než kupovaná a můžete si ji dochutit podle sebe. Její výroba je přitom velmi jednoduchá.
Ingredience
Bůček očistěte a osušte papírovými utěrkami. Do misky si připravte sůl, dusitanovou sůl, pokud ji nechcete, nahraďte ji další solí, cukr, mletý pepř, mletý muškátový oříšek a mletý tymián. Prolisujte česnek a bobkový list rozdrťte na malé kousky. Na závěr přidejte sušenou adžiku, ale můžete ji nahradit i sladkou paprikou.
Vše promíchejte a kořenící směs je hotová. Tu rovnoměrně naneste na maso a vmasírujte ji do něj. Maso poté dejte do mikrotenového sáčku a ten vložte na 4 dny do ledničky. Jediné, co musíte během té doby udělat, je balíček s masem každý den čtyřikrát otočit..
Poté vyndejte maso ze sáčku. Koření můžete oškrábat nožem a otřít papírovou utěrkou nebo opláchnout vodou. Do středu masa zabodněte teploměr a troubu rozehřejte na nejnižší teplotu, nesmí být vyšší než 100 °C. Maso nechte v troubě, dokud teplota uprostřed nedosáhne 80 °C. Poté ho nechte vychladnout a na druhý den ho můžete konzumovat.