Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Domácí vařená kořeněná slanina

4,5
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 20 minut
čas vaření Vaření: 10 minut

Domácí vařená kořeněná slanina - postup přípravy

Máte rádi slaninu a rádi byste si ji vyzkoušeli doma, anebo nemáte důvěru v produkty koupené v obchodě? Pak pro vás máme skvělý recept na domácí vařenou slaninu, která je příjemně kořeněná a chuťově naprosto dokonalá. K její přípravě je zapotřebí několik speciálně vybraných přísad, které předem zaručují úspěch. Odhoďte obavy stranou a pojďte se do toho pustit!

Ingredience pro:
6 porcí

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Návod na přípravu:

Množství surovin je určeno na jeden litr vody. Před přípravou ponořte bůček do hrnce, zalijte ho vodou tak, aby byl úplně potopený, a pak změřte její objem. Na základě této hodnoty pak vypočtěte příslušné množství surovin, které při přípravě použijete.




Do odměřené vody v hrnci pak přidejte příslušné množství soli, přidejte slupky z cibule a na čtvrcenou celou cibuli. Slupky dodají nálevu, a tím i masu, krásnou zlatavou barvu. Přidejte bobkové listy a kuličky pepře i nového koření.

Vepřové maso rozkrájejte na proužky, které můžete přehnout napůl a svázat nití, aby se do hrnce lépe vešly. Ponořte je do nálevu, na kamnech přiveďte k varu a vařte maso asi 10 minut. Pak vypněte oheň a nechte maso v nálevu stát, dokud pozvolna úplně nevychladne.

Takto připravené maso v nálevu přiklopte pokličkou a postavte ho na 24 hodin na nějaké chladné místo, například do spíže či do sklepa, případně do lednice.

Následující den vývar sceďte, kousky vepřového masa rozvažte z nití a maso potřete prolisovaným česnekem, případně dalším kořením podle chuti. Takto připravenou slaninu pak vložte do mísy a dejte na dalších 24 hodin chladit v lednici a pak ho přendejte do mrazáku. Poté, co slanina úplně zmrzne, je hotovo. Můžete ji rozmrazit a podávat.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů