Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Nakládaný bůček

4,2
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 10 minut
čas vaření Vaření: 20 minut

Nakládaný bůček - postup přípravy

Bůček má celou řadu využití. Jíst ho můžeme třeba pečený, ať už s chlebem, nebo s knedlíkem. Dobrý je také vařený, dá se jíst i uzený, nebo lze využít ještě jednu, netradiční přípravu. A tou je nakládaný bůček. Tento recept vás provede postupem přípravy této zajímavé pochoutky.

Ingredience pro:
4 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Bůček je nutné nejprve tepelně opracovat. Správnou metodou je v tomto případě vaření. Maso pláchněte a dejte ho do dostatečně velkého hrnce. Zalijte ho vodou a přidejte všechny ostatní ingredience. Následně můžete směs začít zahřívat, odkud se nezačne vařit. Když nastane bod varu, stopněte zhruba 10 – 15 minut, což je v případě tohoto receptu optimální doba vaření.




Po deseti minutách vypněte sporák, vyjměte bůček z hrnce a nechte ho okapat a vystydnout. Stejně tak nechte chladnout i vodu, ve které se vařil. Chladnutí by nemělo být šokové, ale mělo by být postupné. To znamená, že by mělo obojí chladnout pomalu, při pokojové teplotě.

Když se vychladí samotný vývar, vyndejte z něho jednotlivé ingredience, nebo můžete požít čerstvé. Cílem je vytvořit kořenící směs na nakládaný bůček. A to z česneku, pepře a také bobkového listu. Vše prolisujte a promíchejte dohromady. V případě zájmu lze přidat i další koření dle chuti.

Když máte směs koření připravenou, namažte jí samotný bůček. Snažte se koření do masa dobře vetřít, stejně jako se snažte i o to, aby nebyl vynechán jediný kousek. Takto naložený bůček nechte ještě chladnout, dokud nebude mít stejnou teplotu, jako je teplota v místnosti.

Když je hotovo, můžete svůj naložený bůček uložit do lednice. Zde ho můžete uchovávat klidně i delší dobu. Kdykoliv budete chtít, kousek si nakrájíte na tenké plátky, které lze jíst jak samotné, tak je vhodné jíst je například s čerstvým a měkkým chlebem. Přejeme vám dobou chuť.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů