Jitrocelový sirup jen ze 2 surovin - postup přípravy
Jitrocelový sirup pomáhá ulevit od kašle a působí protizánětlivě. Výhodou je rychlá příprava jen ze 2 surovin, díky které získáte pochoutku plnou vitamínů a dalších živin.
Ingredience
Jitrocelové listy opláchněte a pomocí lžíce jemně naklepejte.
Poznámka: Díky tomuto kroku listy pustí šťávu a sirup bude mít výraznější chuť.
Listy nastříhejte na menší kusy, které vložte do sklenice, kde je zalijte medem. Sklenici uzavřete a nechte ji stát na světlém místě po 28 dní.
Poznámka: Sklenice by neměla stát na přímém slunci.
Po této době jitrocelový sirup přeceďte a uložte do sterilizované sklenice, kterou uchovávejte na tmavém a chladném místě.
Poznámka: Pokud je jitrocelový sirup příliš hustý, můžete ho zředit trochou citronové šťávy.
Dávkování
Denně konzumujte 2–3 lžíce jitrocelového medu. Můžete ho vkládat přímo do úst nebo ho přidat do studeného čaje či jiné tekutiny.
Účinky
Jitrocel je bohatý na vitamíny A, C a K. Obsahuje také železo, vápník a kyselinu fosforečnou. Díky obsahu mnoha živin je protizánětlivý a tlumí dráždivý kašel.
Pokud hledáte inspiraci na zavařování, přidejte se do naší FB skupiny Sezónní recepty, zavařování.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Kuhanje je zabavno