Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Bezový sirup zastudena

4,3
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 10 minut
čas vaření Vaření: 5 minut

Bezový sirup zastudena - postup přípravy

Návod na vařený sirup z bezového květu už jsme si ukazovali. Nyní se podíváme na další recept na sirup, tentokráte vyrobený studenou cestou, díky čemuž v něm zůstanou zachovány i ty vitaminy, jež se jinak varem ničí. Jedná se zejména o vitamin C, který se zásadně podílí na kvalitě naší imunity, díky čemuž se tento sirup velmi hodí k boji proti nachlazení i nejrůznějším zánětlivým procesům v těle. Úlevu ale přináší i při cévní nedostatečnosti, křečových žilách, hemoroidech či neurologických potížích.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Jitka Hemelíková
1. KROK

Květenství černého bezu sbírejte na místech, která jsou dostatečně daleko od silnic a chemicky ošetřovaných polí, sadů nebo zahrad. Ke sběru si zvolte jasný a slunečný den. Nesbírejte květy ihned po dešti, protože veškerý aromatický pyl uvnitř nich déšť smývá.

2. KROK

Sebrané květy rozložte někde venku na stůl nebo kus plátna a nechte je pár hodin ležet, abyste dopřáli dostatek času broučkům a jiným hmyzím obyvatelům opustit květy. Poté je seberte, vezměte je do kuchyně a rozeberte je tak, že je odstřihnete z tuhých stonků.

3. KROK

Nyní si připravte hrnec s vodou, do něhož nasypejte také cukr a na sporáku je zahřejte dostatečně na to, aby se cukr rozpustil. Směs se ale nemusí vůbec vařit. Jakmile se cukr rozpustí, vypněte oheň.

Z bio citrónu ostrouhejte kůru (raději nepoužívejte chemicky ošetřované plody, veškeré chemikálie se usazují právě ve slupce a namísto léku byste získali nebezpečný chemický koktejl) a přidejte ji do vody s rozpuštěným cukrem. Šťávu z citrónu vymačkejte a přes jemné sítko, abyste odfiltrovali kousky dužniny a semínka, ji přilijte do směsi. Vše promíchejte a nechte zvolna vychladnout.

4. KROK

Jakmile sirup vychladne, ponořte do něj připravené bezové květy a vařečkou je všechny upěchujte tak, aby byly úplně pod hladinou. Zatižte je nějakým závažím (stačí talíř vhodné velikosti a na něm položený hrnek s vodou), aby se květy nevynořovaly ven a nechte květy při pokojové teplotě po dobu 24 hodin macerovat.

5. KROK

Po uplynutí doby macerace sejměte závaží a květy v sirupu jemně promíchejte. Zakryjte hrnec poklicí a nechte směs stát další 1 den, tentokrát v lednici. Poté znovu promíchejte a vložte na další 1 den do lednice.

6. KROK

Po druhém dni v lednici sceďte vylouhovaný sirup přes kus gázy nebo plátna a přelijte ho do sterilizovaných láhví. Pokud chcete, aby vám sirup vydržel až do zimy, nechte ho v hrnci 5 minut povařit a teprve poté jím naplňte uzavíratelné láhve.

7. KROK

Hotový sirup můžete použít k přípravě lahodných a zdravých limonád (smíchejte 1 díl sirupu se 2 díly vody), anebo alkoholických koktejlů (1 díl sirupu na 1 díl vodky nebo ginu). Samotný se pak hodí k přelévání palačinek nebo jiných dezertů.

8. KROK

Videopostup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů