Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Kančí guláš na pivu a hrnkové knedlíky s petrželkou

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 45 minut
čas vaření Vaření: 90 minut

Kančí guláš na pivu a hrnkové knedlíky s petrželkou - postup přípravy

Kančí guláš je lahůdka, kterou si člověk obvykle nedopřává každý den. Pokud u vás v lednici přistál pěkný kus divokého vepřového a vy si nejste jisti, jak s ním naložit, vyzkoušejte osvědčený recept paní Anny Horáčkové, který nikdy nezklame.

Ingredience pro:
1 porce

Kančí guláš na pivu

Hrnkové knedlíky s petrželkou

Kuchařka
Kuchařka: Jitka Hemelíková
1. KROK

Kančí guláš na pivu

Cibuli a česnek oloupejte, nasekejte nadrobno a obojí osmahněte na sádle dohněda. Maso nakrájejte na kostky a přihoďte ho k osmažené cibuli s česnekem. Nechte ho ze všech stran zatáhnout, zaprašte sladkou, uzenou a pálivou paprikou a chvilku je zarestujte. Přidejte malou plechovku rajčatového protlaku a opět nechte dobře provařit, aby protlak ztratil typickou nakyslost.

2. KROK

Do směsi přihoďte bobkový list, nové koření, kmín, trochu tymiánu a větvičku rozmarýnu. Promíchejte a zalijte světlým pivem. Promíchejte, zakryjte pokličkou a duste, dokud maso úplně nezměkne. V průběhu vaření čas od času guláš podlévejte vývarem.

3. KROK

Když je maso v guláši měkké, přihoďte natrhanou střídku chleba a pokračujte ve vaření, dokud se v omáčce zcela nerozpadne a nezahustí ji. V tu chvíli vypněte oheň, nechte guláš chvíli odpočinout a připravte si hrnkové knedlíky.

4. KROK

Hrnkové knedlíky s petrželkou

Do misky nasypejte 1 hrnek hrubé mouky, přidejte k ní prášek do pečiva a sůl a všechno dobře promíchejte. Vyklepněte dvě vajíčka, oddělte bílek od žloutku, přičemž žloutky přidejte do misky s moučnou směsí, přilijte mléko a zadělejte těstíčko.

5. KROK

Dva a půl rohlíku nakrájejte na drobné kostičky a vmíchejte je do připraveného těsta. Z odložených bílků nakonec vyšlehejte pevný sníh, který rovněž jemně zapracujte do směsi. Pokud chcete, můžete do knedlíků zamíchat i najemno nasekanou petrželku nebo jiné bylinky.

6. KROK

Hotové těsto rozdělte do olejem vymazaných hrnků tak, aby jeho hladina dosahovala asi do tří čtvrtin jejich výšky. V hrnci přiveďte k varu vodu a vyskládejte do něj hrnky s knedlíky, které nechte vařit asi 30 minut. Po uplynutí této doby vypněte oheň, ale hrnky s knedlíky ještě nevytahujte a nechte je asi 3 minuty dojít.

Druhou možností je dát hrnky jeden po druhém do mikrovlnné trouby, kde je nechte „vlnit“ na plný výkon asi 3 až 5 minut.

7. KROK

Uvařené knedlíky opatrně vyklopte z hrnků, nechte je asi 2 až 3 minuty odpočinout a nakrájejte je na plátky. Každý hrnek odpovídá jedné porci. Rozdělte knedlíky na talíře, přidejte k nim uvařený a odpočinutý kančí guláš a podávejte, nejlépe s půllitrem řádně vychlazeného piva.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů