Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Karamelové větrníky se dvěma druhy krémů

3,8
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut
čas vaření Vaření: 29 minut

Karamelové větrníky se dvěma druhy krémů - postup přípravy

Karamelové větrníky miluje asi každý. Vy si je teď můžete připravit podle jednoduchého postupu sami doma. Potěšte své hosty lahodným dezertem, který se rozplývá na jazyku.

Ingredience pro:
6 kusů
+ -

Těsto

Karamelový krém

Vanilkový krém

Karamelová poleva

Kuchařka
Kuchařka: Markéta Bieleszová
1. KROK

Do hrnce nalijte smetanu a 1 minutu ji zahřívejte. Poté ji dejte bokem a na oheň položte jiný hrnec, do kterého nasypte cukr, který nechte zkaramelizovat – potrvá to přibližně 4 minuty. 

2. KROK

K cukru vmíchejte postupně zahřátou smetanu a směs přelijte do misky, kterou přikryjte potravinovou fólií a nechte ji vychladnout v pokojové teplotě.

Poznámka: Je možné, že karamel po přidání smetany začne prskat a srazí se. Míchejte jej dál, znovu se rozpustí.

3. KROK

Nyní si připravte krém tak, že v míse smícháte vanilkový pudink v prášku s 300 ml mléka. Zbytek mléka vlijte do hrnce a tekutinu s pudinkem do něj přilijte. Vše zahřívejte asi 1 minutu, dokud pudink nezhoustne, přelijte ho do misky, přikryjte potravinovou fólií a nechte vychladnout. 

4. KROK

Poznámka: Fólií pudink přikryjte tak, aby se zcela dotýkala povrchu pudinku. Díky tomu na něm nevznikne škraloup.

5. KROK

Nyní připravte těsto. V hrnci smíchejte máslo s vodou a solí. Až se ingredience rozpustí, vmíchejte do nich mouku. Jakmile těsto zhoustne, přendejte ho do mísy od robota a šlehejte ho, dokud nevychladne – přibližně 10 minut. 

6. KROK

Do těsta následně postupně vešlehejte vejce a hmotu vložte do cukrářského sáčku s ozdobnou hlavicí, pomocí které na plechu vyloženém pečicím papírem vytvářejte větrníky. Dezert pečte v předehřáté troubě na 230 °C po dobu 10 minut. Poté snižte teplotu na 200 °a pečte dalších 10 minut.

7. KROK

Zatímco se větrníky pečou, připravte si krémy. V míse vyšlehejte smetanu a vmíchejte do ní karamelový krém. Poté v jiné míse vyšlehejte smetanu a vmíchejte do ní vanilkový krém. 

8. KROK

Upečené větrníky rozřízněte horizontálně na polovinu, nechte je stranou a připravte si karamelovou polevu. V hrnci 1 minutu zahřívejte smetanu a poté ji dejte bokem. V jiném hrnci nechte 3 minuty karamelizovat cukr. Až se rozpustí, vmíchejte do karamelu máslo pro zjemnění.

9. KROK

Do karamelu vmíchejte smetanu. Pokud se karamel srazí, míchejte dál, znovu se rozpustí. Do polevy namáčejte povrch větrníků a jejich střed vyplňte nejprve vanilkovým a poté karamelovým krémem.

Poznámka: Ke sražení dojde v důsledku odlišných teplot karamelu a smetany.

10. KROK

Na krém položte část větrníků s karamelovou polevou a potěšte své hosty tímto luxusně vypadajícím a lahodným dezertem.

11. KROK

Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.

12. KROK

Videopostup krok za krokem

13. KROK

Zdroj receptu: Einfache Rezepte

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů