Karamelové větrníky se dvěma druhy krémů - postup přípravy
Karamelové větrníky miluje asi každý. Vy si je teď můžete připravit podle jednoduchého postupu sami doma. Potěšte své hosty lahodným dezertem, který se rozplývá na jazyku.
Těsto
Karamelový krém
Vanilkový krém
Karamelová poleva
Do hrnce nalijte smetanu a 1 minutu ji zahřívejte. Poté ji dejte bokem a na oheň položte jiný hrnec, do kterého nasypte cukr, který nechte zkaramelizovat – potrvá to přibližně 4 minuty.
K cukru vmíchejte postupně zahřátou smetanu a směs přelijte do misky, kterou přikryjte potravinovou fólií a nechte ji vychladnout v pokojové teplotě.
Poznámka: Je možné, že karamel po přidání smetany začne prskat a srazí se. Míchejte jej dál, znovu se rozpustí.
Nyní si připravte krém tak, že v míse smícháte vanilkový pudink v prášku s 300 ml mléka. Zbytek mléka vlijte do hrnce a tekutinu s pudinkem do něj přilijte. Vše zahřívejte asi 1 minutu, dokud pudink nezhoustne, přelijte ho do misky, přikryjte potravinovou fólií a nechte vychladnout.
Poznámka: Fólií pudink přikryjte tak, aby se zcela dotýkala povrchu pudinku. Díky tomu na něm nevznikne škraloup.
Nyní připravte těsto. V hrnci smíchejte máslo s vodou a solí. Až se ingredience rozpustí, vmíchejte do nich mouku. Jakmile těsto zhoustne, přendejte ho do mísy od robota a šlehejte ho, dokud nevychladne – přibližně 10 minut.
Do těsta následně postupně vešlehejte vejce a hmotu vložte do cukrářského sáčku s ozdobnou hlavicí, pomocí které na plechu vyloženém pečicím papírem vytvářejte větrníky. Dezert pečte v předehřáté troubě na 230 °C po dobu 10 minut. Poté snižte teplotu na 200 °a pečte dalších 10 minut.
Zatímco se větrníky pečou, připravte si krémy. V míse vyšlehejte smetanu a vmíchejte do ní karamelový krém. Poté v jiné míse vyšlehejte smetanu a vmíchejte do ní vanilkový krém.
Upečené větrníky rozřízněte horizontálně na polovinu, nechte je stranou a připravte si karamelovou polevu. V hrnci 1 minutu zahřívejte smetanu a poté ji dejte bokem. V jiném hrnci nechte 3 minuty karamelizovat cukr. Až se rozpustí, vmíchejte do karamelu máslo pro zjemnění.
Do karamelu vmíchejte smetanu. Pokud se karamel srazí, míchejte dál, znovu se rozpustí. Do polevy namáčejte povrch větrníků a jejich střed vyplňte nejprve vanilkovým a poté karamelovým krémem.
Poznámka: Ke sražení dojde v důsledku odlišných teplot karamelu a smetany.
Na krém položte část větrníků s karamelovou polevou a potěšte své hosty tímto luxusně vypadajícím a lahodným dezertem.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Einfache Rezepte