Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Karamelový krém

3,0
Komentáře Komentáře
čas vaření Vaření: 30 minut

Karamelový krém - postup přípravy

Karamel je jednou z nejoblíbenějších surovin, které lze na výrobu dezertů použít. V podobě lahodného mléčného krému navíc dodají domácímu pečivu vláčnost a úžasný nádech luxusu. Kromě toho je velmi voňavý, jemný a neuvěřitelně chutný, k jeho výrobě je totiž kromě karamelu použité také kondenzované mléko, které dodá celému cukrářskému dílu na jemnosti.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Vanilkový lusk podélně překrojte na poloviny, odstraňte z něho semínka a vložte oboje do kastrůlku se silnějším dnem. Zalijte lusk mlékem a vložte na 3 až 4 hodiny (klidně ale i déle) do ledničky. Mléko získá neuvěřitelnou vanilkovou vůni.




Po uplynutí dané doby vyjměte lusk, přidejte do mléka cukr a hladkou mouku a míchejte, dokud se všechny suroviny nespojí. Následně postavte kastrůlek na sporák a na mírném ohni za stálého míchání zahřívejte, dokud hmota dostatečně nezhoustne.

Když získáte krém zhruba o hustotě pudinku, odstavte kastrůlek ze sporáku a nechte směs trochu zchladnout. Pak přidejte 200 gramů změklého másla, přilijte kondenzované mléko a důkladně vše promíchejte dohladka.

Výslednou směs nechte vychladnout na pokojovou teplotu. Poté ji můžete použít ke zdobení dortů, vaflových trubiček či nejrůznějších řezů nebo dezertů. Pokud použijete cukrářský sáček, můžete díky němu vytvořit krásné a luxusně vyhlížející struktury na dortech, které nakonec můžete ještě dozdobit tekutým karamelem a případně ovocem či čokoládou.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů