Kokosový dort Raffaello s vanilkovým krémem - postup přípravy
Kokosový dort Raffaelo spojuje jemnost jemného krému s lehkým korpusem. Připravte si luxusní pochoutku a užijte si nezapomenutelný chuťový zážitek.
Krém
Těsto
Zdobení
Nejprve připravte krém. Žloutky vložte do rendlíku a vyšlehejte je s cukrem a vanilkovým cukrem do pěny. Poté do nich vmíchejte mouku se zakysanou smetanou.
Tip: Aby vzniklo hladké těsto bez hrudek, doporučujeme mouku před použitím prosít.
Směs položte na teplo a vařte ji 1–2 minuty, do zhoustnutí. Poté krém přendejte do mísy, přikryjte ho potravinovou fólií a vložte do lednice, kde ho nechte vychladnout.
Poznámka: Fólii na krém umístěte tak, aby se ho přímo dotýkala. Díky tomu na něm nevznikne škraloup.
Zatím připravte těsto. V míse vyšlehejte vaječný bílek se špetkou soli. Do směsi následně vešlehejte cukr s citronovou šťávou – směs šlehejte 7 minut, dokud nevznikne tuhý sníh, do kterého opatrně vmíchejte prosátou mouku s moučkovým cukrem.
Těstem naplňte dortový ráfek vyložený pečicím papírem, promíchejte ho špejlí, aby z něj odešel vzduch, a pečte ho v předehřáté troubě na 170 °C po dobu 35–40 minut. Po upečení vložte korpus do lednice a nechte ho vychladit.
Poznámka: Pro tento recept byl použitý dortový ráfek o průměru 20 cm.
Tip: Zda je těsto upečené, zjistíte tak, že do něj píchnete špejli. Pokud ji vyndáte čistou, máte upečeno. Pokud se na ní těsto zachytí, ještě chvíli pečte.
V míse šlehejte 3–4 minuty máslo, vychladlý krém promíchejte a poté ho postupně do másla vešlehejte. Korpus vyjměte z dortového ráfku a horizontálně ho rozkrojte na dvě části.
První část vraťte do dortového ráfku, jehož stěny pokryjte cukrářskou fólií, a korpus potřete polovinou množství krému, který zakryjte druhou částí korpusu. Dezert vložte na 2 hodiny do lednice a poté z něj sejměte dortový ráfek i fólii.
Strany kokosového dortu Raffaello potřete zbytkem krému a obalte strouhaným kokosem. Povrch dezertu ozdobte hoblinami bílé čokolády.
Tip: Dort servírujte nakrájený na kousky. Díky svému vzhledu se skvěle hodí i jako slavnostní moučník.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Deliziose ricette di Katrine