Panettone s čokoládovými kousky - postup přípravy
Toužíte-li připravit svým blízkým nadýchaný dezert, na který nezapomenou, určitě vyzkoušejte Panettone. Jedná se o vláčnou buchtu plnou čokoládových kousků, která se rozplývá na jazyku.
Kvásek
Těsto
V míse smíchejte mouku se sušeným droždím a vše zalijte vodou. Ze směsi uhněťte kvásek, který přikryjte a nechte jej 30 minut odpočívat.
Po této době do kvásku přimíchejte cukr, změklé máslo, med, vaječné žloutky, aroma Panettone, část mouky a sůl s vodou. Následně vmíchejte zbytek mouky a uhněťte těsto.
Poznámka: Do těsta je mouku nutné přidávat po částech proto, aby v něm nevznikly hrudky.
Na pomoučeném vále těsto zpracujte a roztáhněte ho na plát o výšce 2 cm. Posypte ho čokoládovými kousky, které do těsta zabalte. Následně těsto rozdělte na dva stejné díly, kterými naplňte dvě nádoby z pečicího papíru ve tvaru válce, ve kterých jej nechte 60 minut odpočívat.
Obě části těsta vložte do pekáče a v jejich středu vytvořte křížek pomocí nůžek. Na povrch dezertu dejte lžičku másla a pečte jej v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 35 minut.
Tip: Zda je těsto upečené zjistíte, když do něj zapíchnete špejli. Pokud ji vytáhnete čistou, máte hotovo.
Z dezertu sejměte pečicí papír a Panettone podávejte nakrájený nebo natrhaný na kousky.
Tip: Kdo má rád marmeládu, může si jí kousky dezertu potřít.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Amo Receitas