Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Jemné těsto na koláčky a sušenky

4,5
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 35 minut
čas vaření Vaření: 25 minut

Jemné těsto na koláčky a sušenky - postup přípravy

Dnes bychom vám rádi představili další druh univerzálního sladkého těsta, ze kterého můžete vytvořit velké množství jemných sušenek, koláčků či vánočního cukroví. Je jemné a křehké, velmi snadno se připravuje a dá se připravovat s nejrůznějšími druhy náplní. Navíc se velmi snadno uchovává v mrazáku, takže si můžete předdělat těsto do zásoby a v případě potřeby ho jenom rozmrazit a zpracovat na finální dobrotu.

Ingredience pro:
4 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Návod a přípravu:

Před započetím přípravy vyndejte máslo z lednice, aby změklo a dalo se s ním pracovat. Když dostatečně změkne (netavte máslo v mikrovlnné troubě ani na kamnech, to by nefungovalo), vložte máslo do mísy, přidejte cukr a špetku soli a třete přísady, dokud nezískáte hladkou a bělavou hmotu.




V této fázi do mísy přisypejte po částech také mouku a důkladně ji zapracujte do hmoty. Uhněťte hladké a nelepivé těsto, které zabalte do přilnavé potravinářské fólie a dejte do lednice chladit na půl hodiny.

Po uplynutí této doby těsto znovu ručně propracujte a válečkem z něho vyválejte placku. S pomocí vykrajovacích formiček pak do placky vykrájejte tvary, které umístěte na plech vyložený pečicím papírem a dejte péct do předehřáté trouby na 200 stupňů asi 20 až 25 minut.


Pokud byste chtěli připravovat větší, anebo naopak menší množství těsta, tak se držte vzorce, že na 1 díl cukru přijdou 2 díly másla a 3 díly mouky. Špetka soli zůstává stále stejná.

Sušenky můžete po upečení namazat čokoládou, ozdobit cukrovou polevou nebo je slepit marmeládou jako linecké cukroví. Můžete z těsta také vytvarovat košíčky, které naplníte ořechovou nebo jinou náplní.

Tyto univerzální máslové sušenky jsou skvělé a rychlé, ať už je na závěr dozdobíte čímkoliv. Vždycky vám u vašich strávníků zaručí jistý úspěch.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů