Křehká vepřová žebra - postup přípravy
Vepřová žebra pečená pozvolna v troubě se budou v ústech jen rozpadat. Trpělivost se v tomto ohledu tedy rozhodně vyplatí. Budete se oblizovat až za ušima, a nejen vy, ale i celá vaše rodina či přátelé. Připravte lahodný pokrm třeba k večeři s bagetkou.
Základ
Marináda
Začněte tím, že si vepřová žebra osušíte pomocí papírových kuchyňských utěrek. Poté je odblaňte ostrým nožem a okořeňte ze všech stran sušeným česnekem, solí a mletým pepřem.
Maso pak položte na plech pokrytý alobalem a mřížkou. Takto pečte v troubě pozvolna prvních 30 až 40 minut při teplotě 200 °C.
Příprava marinády a dopékání vepřových žeber
Nyní začněte vyrábět marinádu k dopékání. V rendlíku si tedy svařte na mírném plamenu sladký kečup spolu se sójovou omáčkou, medem a plnotučnou hořčicí. Směs následně odstavte a zkontrolujte maso. Žebra vyjměte z trouby, posypte kousky čerstvého rozmarýnu a zabalte do alobalu. Pokračujte v pečení po dobu 50 minut. Nakonec maso rozbalte z hliníkové fólie, potřete řádně připravenou marinádou a dopékejte cca 10 až 15 minut.
Servírování pozvolna pečených vepřových žeber
Hotová vepřová žebra vyjměte opatrně z trouby a ihned servírujte. Hodit se bude k pokrmu čerstvé pečivo (světlá i tmavá bageta, rohlík, houska, kváskový chléb) a také nakládaná zelenina typu kyselé okurky, papriky, feferonky a cibulky. Skvěle jídlo doplní i čerstvý strouhaný křen. Přejeme vám dobrou chuť.