Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Pečené vepřové koleno v pivní omáčce

2,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 40 minut
čas vaření Vaření: 120 minut

Pečené vepřové koleno v pivní omáčce - postup přípravy

Vepřové koleno a pivo patří neodmyslitelně k sobě, zejména pak na různých oslavách či v hospůdce. Každý si jej ale velmi rád vychutná i jen tak k rodinnému obědu či večeři. Koleno lze považovat za velmi zdravé jídlo, a to díky jeho obsahu kolagenu, který je důležitý pro zdravé klouby i pokožku. Dopřejte si ho třeba s rozmarýnem a šalvějí v chutné omáčce ze světlého piva.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Jitka Hemelíková
1. KROK

Vepřová kolena i s kůží opatřete zářezy ve tvaru mřížky. Osolte je a opepřete a koření dobře vetřete do jejich povrchu, včetně oblastí v zářezech. Vyrovnejte maso vedle sebe na tácek, na každé položte snítku čerstvého rozmarýnu a lístek šalvěje, obalte je i s tácem přilnavou potravinářskou fólií a nechte v lednici stát nejméně 2 hodiny, lépe ale přes noc.

2. KROK

Do velkého hrnce nalijte trochu rostlinného oleje a důkladně ho rozehřejte. Vložte do hrnce kolena, která se pohodlně vejdou na dno, a dozlatova je ze všech stran osmažte a vložte je do velkého pekáče. Pak pokračujte i se zbylými. Jakmile jsou kolena opečená, do hrnce s výpekem přihoďte na čtvrtky nakrájenou cibuli a celé stroužky česneku. Obojí společně nechte za častého míchání restovat dozlatova a přihoďte je do pekáče ke kolenům.

3. KROK

V malé misce smíchejte 2 čajové lžičky sladké papriky, půl lžičky mletého černého pepře, jednu lžičku plnotučné hořčice a přikápněte trochu olivového oleje. Vše promíchejte do homogenní pasty a s pomocí silikonového štětce ji naneste na povrch všech opečených kolen. Vše zalijte pivem, přidejte větvičky rozmarýnu a listy šalvěje, přiklopte pekáč víkem a vložte do trouby rozehřáté na teplotu 240 °C po dobu 50 až 60 minut. Poté otočte maso na druhou stranu a vraťte do trouby na dalších 20 až 25 minut dopéct. Po této době maso znovu otočte a tentokrát už bez víka dopékejte 15 až 25 minut, aby maso na povrchu očervenalo.

4. KROK

Hotová kolena vyjměte, zakryjte je alobalem a nechte je 8 až 10 minut odpočinout. Omáčku z pekáče slijte do kastrůlku přes sítko a pevné části dobře vymačkejte. Koleno podávejte s bramborovou kaší, trochou zeleniny a přelité pivní omáčkou.

5. KROK

Videopostup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů