Křehké karamelové vlašské ořechy - postup přípravy
Vyzkoušejte recept na vánoční cukroví, která vypadá jako pravé vlašské ořechy. Skořápka ořechů v sobě navíc ukrývá sladké překvapení v podobě tekutého karamelu.
Ořechové skořápky
Karamelová náplň
V misce vyšlehejte máslo s moučkovým cukrem, dokud nevznikne hladký krém. Poté přidejte 2 vejce, vanilkový cukr a opět ho prošlehejte.
Přidejte hladkou mouku, škrob a prášek do pečiva. Promíchejte, dokud se všechny suroviny nespojí a těsto se nebude lepit na ruce. Poté ho dejte na 30 minut do lednice.
Alobalem obalte skořápky ořechů včetně středů a z těsta vytvarujte malou placku. Tu položte na obalenou skořápku a případně seřízněte přebytečné těsto. Nožem poté vytvarujte vrásky ořechů.
Připravené skořápky přendejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte je 15 minut v předehřáté troubě při teplotě 190 °C.
Poté je vyjměte z trouby a nechte je vychladnout. Z upečených skořápek opatrně vyndejte alobal a hrany jemně obruste na jemném struhadle.
V hrnci rozpusťte cukr a nechte ho rozpustit. Přilijte horkou smetanu a směs stále míchejte. Poté přidejte máslo. Důkladně míchejte, dokud nevznikne hladký karamel.
Náplň nechte zcela vychladnout. Každou skořápku naplňte karamelem a do jedné vložte celý vlašský ořech. Nakonec obě skořápky spojte.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.