Lilkové prstýnky s náplní ze salámu a zeleniny

Dalších 6 fotografií
Dalších 6 fotografií
ČAS PŘÍPRAVY
30 minut
ČAS VAŘENÍ
15 minut
NÁROČNOST
Snadná

Lilkové prstýnky s náplní ze salámu a zeleniny - postup přípravy

Lilek je v české kuchyni stále značně nedoceněná surovina. Je to dílem i proto, že je třeba se vypořádat s hořkou šťávou, která se uvnitř fialových hruškovitých plodů nachází. Není to ale nic těžkého a lilky se vám za vaši snahu odmění báječnou chutí a neskutečnou variabilitou. Dnes vám kupříkladu ukážeme, jak z nich připravit krásně vypadající, lahodné a aromatické kroužky plněné směsí z jemného salámu a zeleniny. Je to velká dobrota, kterou oceníte třeba jako chuťovku k televizi nebo občerstvení na party.

Lilek umyjte a osušte. Nakrájejte ho příčně na kolečka, která vsypte do misky, zasypejte je solí a zalijte vodou tak, aby byla všechna úplně potopená.

Počkejte asi 15 minut, během nichž se z nich vyplaví hořká šťáva. Pak lilek přesypejte do cedníku a proudem studené vody je bohatě propláchněte.

Mrkev očistěte a nasekejte ji najemno, případně ji nastrouhejte na hrubém struhadle. Nastrouhejte či nasekejte také salám a pokrájejte jarní cibulku na drobná kolečka.

Z každého lilkového kroužku odstraňte střed tak, aby zbyla neporušená dužnina po obvodu, ale uprostřed zbylo dost místa pro náplň.

Vykrájené středy nakrájejte najemno a přidejte je ke zbylým ingrediencím náplně. Vyklepněte ke směsi dvě vajíčka, osolte, opepřete a případně přidejte jakékoliv další koření, které máte rádi. Pokud chcete, můžete přidat i prolisovaný stroužek česneku. Všechny přísady důkladně promíchejte, přidejte 100 gramů hladké mouky a naposledy zamíchejte.

Na kamnech rozehřejte velkou pánev vymazanou olejem. Ztlumte oheň na střední úroveň a na pánev vyskládejte lilkové prstýnky.




Do středu vložte náplň a splácněte ji tak, aby vyplnila celý vnitřní prostor prstýnku a svrchu příliš nepřečnívala. Zakryjte pánev pokličkou a nechte vše opékat asi 5 minut.

Otočte kolečka na druhou stranu, znovu přiklopte pokličkou a nechte opékat dalších 5 minut dozlatova.

Hotové plněné lilkové prstýnky vyrovnejte na talíř a podávejte.

Dobrou chuť.

Galerie

Dalších 6 fotografií
Dalších 6 fotografií
Co si myslíte o receptu?
5/5 (82%) 166 hlasů
Nahlásit chybu
128 lidí právě čte
Zobrazit další recepty
Chci dostávat tajné recepty na e-mail zdarma

Cukroví

Polévky

Pomazánky

Předkrmy

Přílohy

Saláty