Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Křehké linecké hvězdičky plněné voňavým pomerančovým želé

3,8
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 150 minut
čas vaření Vaření: 20 minut

Křehké linecké hvězdičky plněné voňavým pomerančovým želé - postup přípravy

Jednoduché těsto s pomerančovou příchutí není spojené ovocným džemem, jak bývá ve zvyku, ale rozpuštěnou bílou čokoládou. To už samo o sobě je neuvěřitelně skvělý nápad. Když k tomu pak přičtete střed z pomerančové želatiny, tak získá vaše cukroví úplně jiný a nečekaný rozměr. Vyzkoušejte staré cukroví s novým zdobením a zjistíte, že je to něco úplně jiného, originálního a neokoukaného!

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková
1. KROK

Ostrouhejte kůru z jednoho pomeranče a vymačkejte z něho šťávu. Vyklepněte tři vajíčka, přičemž ze dvou z nich oddělte bílky od žloutků. Bílky si odložte na použití v jiném receptu a žloutky si připravte do misky spolu s jedním celým vajíčkem. Nakrájejte studené máslo na kostky a vložte ho do misky robotu. Zasypejte ho cukrem a zalijte pomerančovou šťávou. Spusťte robot na střední rychlost a počkejte, dokud se z másla nestane krémová pasta. Poté přidávejte průběžně po jednom vaječném žloutku. Než přidáte další, počkejte, až se do těsta ten první zcela zapracuje.

2. KROK

Když je hmota v robotu krémová, nasypejte do vedlejší misky hladkou mouku a přidejte k ní prášek do pečiva. Obojí promíchejte a prosejte směs do misky s těstem přes jemné sítko. Vraťte těsto zpátky do robotu a zadělejte husté těsto. Když začne držet pohromadě, vypněte robot, rukama zformujte těsto do koule, zabalte ji do potravinářské fólie, splácněte ho na placku a vložte do lednice vychladit na 1,5 až 2 hodiny.

3. KROK

Mezitím si připravte pomerančovou želatinu. Pokud máte originální ochucenou, stačí prášek smíchat s horkou vodou. Pokud máte želatinu bezbarvou, smíchejte ji s trochou pomerančového džusu a směs rozmíchejte v horké vodě. Vyndejte vychlazené těsto z lednice, rozdělte ho napůl a vyválejte každou polovinu do velké a tenké placky. Vykrájejte z ní velké hvězdičky a do středu každé druhé vykrojte hvězdičkou menší tak, abyste získali jen obrys. Vyskládejte cukroví na plech pokrytý pečicím papírem a dejte ho péct do trouby vyhřáté na 170 °C po dobu 10 minut.

4. KROK

Dopečené sušenky nechte vychladnout. Nakrájejte najemno bílou čokoládu, vsypte ji do misky a přidejte dvě lžíce husté smetany. Vložte misku do mikrovlnné trouby asi na 30 sekund, aby se čokoláda rozpustila a pak ji promíchejte do hladké konzistence. Rozpuštěnou čokoládou potřete po obvodu okraje plné sušenky a slepte ji s hvězdičkou s vyříznutým středem. Snáze to jde tak, že čokoládu naplníte do zdobicího sáčku. Do vyříznutého středu slepených sušenek vložte trochu pomerančového želé, nechte ho ztuhnout a pak cukroví posypejte trochou moučkového cukru.

5. KROK

Video postup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů