Vánoční medové trubičky s krémem - postup přípravy
Domácí trubičky vždy měly nádech něčeho navíc, čehosi složitého, na co ne každá domácí cukrářka měla možnost dosáhnout. Pokud i na vás takto působí, možná i zčásti proto, že jednoduše nevlastníte cukrářské trubičky na jejich formování, tento recept od paní Lucie Vachové je určen právě pro vás. Namísto trubiček vám totiž stačí obyčejná vařečka.Hladkou mouku smíchejte s moučkovým cukrem a jedlou sodou, přidejte vejce, med a trochu mléka a zadělejte hutné a vláčné těsto. Zabalte jej do fólie a vložte alespoň na 2 hodiny (lépe však přes noc) vychladit a odležet.
Odpočinuté těsto vyválejte na velmi tenký plát (o podobné tloušťce jako při přípravě nudlí) a vykrájejte z něho kolečka skleničkou o průměru cca 5 cm. Vyskládejte je vedle sebe na plech pokrytý pečicím papírem, který ještě hojně vymažte máslem nebo margarínem.
Vložte plech do trouby rozehřáté na teplotu 170 °C a pečte kolečka tak dlouho, než začnou růžovět. V tu chvíli je ihned vytáhněte ven z trouby. Po jednom kolečka snímejte z plechu a pokaždé je namotejte na rukojeť vařečky, abyste získali trubičku. Pokud vlastníte cukrářské trubičky, kolečka na ně natočte rovnou a pečte je spolu s nimi.
Ve vodní lázni rozpusťte tmavou čokoládu, namočte do ní oba konce trubiček, nechte je zaschnout a připravte náplň. S přípravou krému je lepší začít s předstihem, pokud máte jen obyčejné kondenzované mléko, protože ho musíte sami svařit na karamelové. Pokud máte karamelové kondenzované mléko z obchodu, je práce již předem hotová.

Máslo vyšlehejte do pěny a postupně k němu po lžících přidávejte kondenzované mléko, které vždy dobře zapracujte do směsi. Výsledkem by měl být hustý a soudržný krém, jímž naplňte zdobicí sáček s ozdobnou špičkou a vytlačujte krém do trubiček z každé strany tak, aby na obou koncích vznikla ozdobná „květinka“.
Hotové trubičky nechte vychladit a ztuhnout a uskladněte na temné a chladné místo odležet, anebo je rovnou podávejte.