Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Křehké mandlové kuličky

3,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 60 minut
čas vaření Vaření: 20 minut

Křehké mandlové kuličky - postup přípravy

Nezůstávejte letos jen u klasiky, co se týká cukroví. Dokonale se budou na sváteční tabuli vyjímat i křehké kuličky z mletých mandlí doplněné o marmeládu. Až je ochutnáte, budete bez sebe. Přímo se rozplývají na jazyku. Jejich příprava není nijak složitá a zvládne ji i cukrář začátečník.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Nejprve si do velké mísy prosejte hladkou mouku přes jemné sítko. Poté přisypte kypřící prášek, vanilkový cukr, moučkový cukr, špetku soli, vložte změklé máslo, vaječné žloutky a vypracujte hladké a nelepivé těsto. To dejte před tvoření kuliček ještě v potravinové fólii asi na dvacet minut.




Až těsto vychladne, vyjměte jej z lednice a tvořte z něj stejně velké kuličky o velikosti ořechu. Jednotlivé kusy máčejte poté do mírně rozmíchaného vaječného bílku a obalujte v jemně mletých mandlích.

Takto ochucené cukroví vyskládejte na plech s pečícím papírem. Nakonec ještě zbývá dokončit kuličky pomocí marmelády. Tu na každý kus nanášejte pomocí lžičky. Vždy naneste trochu doprostřed. Posléze dejte cukroví péct do předehřáté trouby na 120 až 130 °C po dobu dvaceti minut.

Až se cukroví s mandlemi a marmeládou upeče, vyjměte ho z trouby a nechte vychladnout. Poté umístěte ideálně do krabice a uskladněte na suchém a chladnějším místě, než přijde jeho sváteční čas. Pozor však na nenechavé členy rodiny, kteří budou chtít ujídat.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů