Křehké máslové sušenky v čokoládové polevě s mandlemi - postup přípravy
Domácí sušenky nemusejí vypadat ani chutnat obyčejně. Tyto jsou toho zářným příkladem. Vypadají jako od profesionála a chutnají lépe než všechny sušenky, které koupíte v supermarketu.
Ingredience
Do hluboké mísy vložte změklé máslo, zasypejte ho cukrem a vanilkovým cukrem či vanilkovou esencí. Přilijte rostlinný olej, do směsi vyklepněte jedno vajíčko a vše metličkou nebo ručním šlehačem pečlivě prošlehejte, aby se všechny použité ingredience propojily do homogenní konzistence.
Ke vzniklé směsi přisypejte mandlovou mouku, prášek do pečiva a asi 400 gramů hladké mouky. Stěrkou vše míchejte tak dlouho, dokud se suroviny nezačnou spojovat. Poté pokračujte ve hnětení ručně. V průběhu míchání do směsi přidejte ještě špetku soli. Výsledná hmota by měla být nelepivá, ale křehká až téměř rozpadavá.
Těsto v misce zakryjte fólií, aby nevysychalo, a odeberte z něj kousek na pracovní plochu. Vyválejte slabý váleček, který rozdělte na kratší tyčinky, které skládejte vedle sebe na plech pokrytý pečicím papírem. Sušenky vložte do trouby rozehřáté na teplotu 180 °C a pečte je 15 až 20 minut, dokud na povrchu velmi jemně nezrůžoví.
V rendlíku na mírném ohni rozpusťte nalámanou tmavou čokoládu, přidejte k ní lžíci oleje a míchejte, dokud nezískáte hladkou taveninu. Tu přelijte do misky a smíchejte ji se sekanými mandlemi.
Upečené sušenky berte jednu po druhé a namáčejte je v čokoládové polevě s mandlemi. Skládejte je na tácek a nechte čokoládu vychladnout a ztuhnout 30 minut v lednici. Když je poleva tuhá, můžete lahodné sušenky podávat.
Videopostup krok za krokem