Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Křehký mřížkový koláč s jablky a tvarohem

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut
čas vaření Vaření: 45 minut

Křehký mřížkový koláč s jablky a tvarohem - postup přípravy

Mřížkových koláčů existují spousty, některé jsou ale lepší než jiné. Tento z křehkého těsta s tvarohem a jablky podle receptu od paní Romany Važanské je z té druhé kategorie a určitě vám bude moc chutnat.

Ingredience pro:
1 porce

Na těsto

Na tvarohovou náplň

Na jablkovou náplň

Kuchařka
Kuchařka: Jitka Hemelíková
1. KROK

Jablková náplň

1. Při přípravě koláče začněte právě jablkovou náplní, která je vařená, a je zapotřebí, aby stačila vychladnout, než ji natřete na koláč.

2. Omyjte a osušte proto jablka, vykrojte z nich jádřince a zbytek i se slupkou nastrouhejte nahrubo do kastrůlku. Zasypejte jablka cukrem a skořicí a přilijte trochu vody. Pod pokličkou je přiveďte k varu a chvilku je duste.

3. Lžíci vanilkového pudinku rozmíchejte ve skleničce s vodou a za stálého míchání jej vlijte do vroucích jablek. Nepřestávejte míchat a vařte směs, dokud nezačne houstnout. Poté jablkovou náplň odstavte ze sporáku, vyklopte ji do čisté a studené misky a nechte ji vychladnout.

2. KROK

Tvarohová náplň

Pro přípravu tvarohové náplně vložte do misky tvaroh, přidejte zakysanou smetanu, kapku rumu a špetku citrónové kůry. Vše zasypejte cukrem a ručním šlehačem všechny ingredience společně vyšlehejte do hladké a mírně napěněné, krémovité konzistence.

3. KROK

Křehké těsto

Příprava křehkého těsta je malá alchymie. Je totiž zapotřebí, aby nestačilo zteplat a obsažené máslo tát. Proto pracujte velmi rychle. Pokud disponujete kuchyňským robotem, máte výhodu. I bez něj se ale obejdete.

1. Do mísy prosejte hladkou mouku, přidejte špetku soli a moučkový cukr. Ledově vychlazené máslo nakrájejte na kostky, přihoďte je do mísy s ostatními přísadami a vypracujte drobenku. K té vyklepněte studené vajíčko, přidejte lžíci zakysané smetany a vše co nejrychleji zpracujte na hladké těsto. Můžete pracovat rukama, lepší je ale těsto „prosekávat“ příborovým nožem či jej zpracovat vidličkou, ručním šlehačem či robotem.

2. Hotové těsto zabalte do potravinářské fólie a vložte ho do lednice na 30 minut vychladnout a odpočinout.

4. KROK

Sestavte koláč

1. Připravte si formu na koláč o průměru 28 cm a bohatě ji vytřete máslem. Vychlazené těsto rozdělte v poměru 1:2, přičemž jednu třetinu budete potřebovat na vytvoření mřížky. Větší část těsta vyválejte do kruhové placky a vtlačte ji do připravené formy. Těsto, které přesahuje, přehněte přes okraj a seřízněte. Dno těsta propíchejte po celé ploše vidličkou a rozetřete na něj tvarohovou náplň. Na tvaroh rozprostřete zchladlou náplň z jablek.

2. Zbylé těsto rozdělte na několik částí a z každé vyválejte váleček. Jeden váleček položte po obvodu koláče na náplň a z ostatních vytvořte mřížku, která vždy začíná a končí na obvodovém rámečku.

3. Hotový koláč potřete rozšlehaným vajíčkem, vložte ho do trouby rozehřáté na teplotu 180 °C a pečte jej asi 45 minut v závislosti na vlastnostech vaší trouby. Po dopečení koláč nechte vychladnout, posypejte ho moučkovým cukrem a podávejte.

5. KROK

Pokud se vám recept líbil, více podobných od jeho autorky, paní Romany Važanské, najdete na jejích osobních webových stránkách Ruby Rom

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů