Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Krem Pita – srbský dort plný vařeného vanilkového krému

3,5
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut
čas vaření Vaření: 20 minut

Krem Pita – srbský dort plný vařeného vanilkového krému - postup přípravy

Krem pita vlastně doslovně znamená smetanový dort, což je velice výstižný název. Tento dezert se skládá ze dvou velmi tenkých plátů těsta a velké, ale opravdu veeelké vrstvy vařeného pudinkového krému. Jeho příprava je docela snadná, nenáročná a rychlá a jeho chuť je maximálně opojná!

Ingredience pro:
15 porcí

Těsto

Krém

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková
1. KROK

Pláty těsta můžete připravit buďto dohromady a poté těsto rozdělit na dvě části, anebo každé zvlášť a v tom případě ingredience uvedené v receptu vydělte dvěma. V každém případě vyklepněte šest vajíček a oddělte bílky od žloutků. Dvě vajíčka pak v těstě budou celá, včetně bílku. Žloutky tedy promíchejte s jedním (nebo dvěma) celým vajíčkem a přidejte také cukr. Míchejte 5 minut, aby se cukr rozpustil. Pak přidejte olej, horkou vodu, mouku a prášek do pečiva a všechno promíchejte metličkou o hladké konzistence.

2. KROK

Připravte si plech o rozměrech 20 x 30 cm, vyložte ho pečicím papírem a vlijte do něj těsto (nebo půl těsta), které rozetřete rovnoměrně do jednolité roviny. Vložte ho do trouby předehřáté na 200 °C a pečte po dobu 10 minut. Totéž pak udělejte i s druhým plátem těsta. Jakmile jsou oba pláty hotové, sejměte z nich pečicí papír a nechte úplně vychladnout (nejlépe na mřížce).

3. KROK

Pro vytvoření krému do kastrůlku nalijte studenou vodu, přidejte pudinkový prášek a dvacet lžic cukru a postavte kastrol na oheň. Velmi dobře promíchejte a vařte, dokud nezískáte hustý pudinkový krém. Ten nechte chvíli vychladnout.

4. KROK

Zatímco pudinkový krém chladne, vyšlehejte z bílků pevný sníh a postupně k němu přidávejte šest lžic cukru. Pokračujte v míchání dalších 10 minut, abyste získali tuhou, lesklou pěnu. Postupně v několika fázích přilévejte pudink a zapracujte ho do bílkové pěny.

5. KROK

Asi 5 minut pak směs šlehejte šlehačem, aby získala jednolitou a nadýchanou strukturu.

6. KROK

Když je krém hotový, můžete sestavit dort. Do tácu vložte první plát těsta, navršte na něj vysokou vrstvu krému a zakryjte druhým plátem těsta. Dort vložte na 12 hodin do lednice, aby vychladl, ztuhl a korpusy se nasákly vlhkostí. Nakonec před podáváním posypejte povrch dortu moučkovým cukrem, naporcujte na kostky a podávejte.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů