Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Čokoládový dort plný čokolády a zalitý čokoládou

3,8
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 50 minut
čas vaření Vaření: 50 minut

Čokoládový dort plný čokolády a zalitý čokoládou - postup přípravy

Jako velké brownies v podobě nádherného dortu s jemným krémem a čokoládovou polevou. Tak vypadá nádherný dort, jehož přípravu se vám dnes chystáme představit. Je to velká lahoda a určitě potěší každého, kdo jím bude obdarován.

Ingredience pro:
10 porcí

Těsto

Krém

Ganache

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková
1. KROK

Mouku a kakaový prášek prosejte do hluboké mísy. Přidejte cukr, špetku soli a jedlou sodu a všechny suché přísady důkladně promíchejte. Nalijte k suché směsi mléko, slunečnicový olej a vyklepněte dvě vajíčka. Metlou zamíchejte do hladké a polotekuté konzistence. Nakonec přidejte citrónovou šťávu a znovu dobře promíchejte. Výsledkem by mělo být docela tekuté těsto, které rychle stéká ze špachtle.

2. KROK

Pečicím papírem vyložte dno kulaté dortové formy a vlijte do ní připravené tmavé těsto. Pokud je třeba, rozetřete ho do roviny a vložte do trouby vyhřáté na 180 °C péct okolo 45 až 50 minut. Zda je dort dost propečený, zkontrolujte zapíchnutou špejlí. Pokud na ní neulpívá těsto a je suchá, můžete korpus vytáhnout z trouby. Nechte ho 15 minut vychladnout, tenkým nožem oddělte těsto od stěn formy a přeneste ho na mřížku. Tam ho nechte úplně vychladnout. Pak ho zabalte do přilnavé fólie a dejte do lednice alespoň na 2 hodiny či lépe přes noc.

3. KROK

Uleželý korpus zbavte vypouklé čepice a rozdělte ho podélně na dvě stejné části. Do získaných plátů vytvořte v pravidelných rozestupech otvory o průměru kolem 1,5 centimetru. Připravte čokoládovou ganache tak, že smetanu zahřejte k bodu varu a rozpusťte v ní nalámanou čokoládu. Nechte 30 sekund rozpouštět a smíchejte ji do lesklé tmavé hmoty. Tu vložte do zdobicího sáčku a naplňte ji do vyhloubených otvorů v obou plátech korpusu. Ten pak vraťte do lednice, aby ganache mírně ztuhla. Zbytek čokoládové hmoty uložte na pozdější dozdobení dortu.

4. KROK

Zahřejte 30 ml šlehačky k bodu varu, přelijte jí nalámanou čokoládu a nechte 30 sekund působit, aby čokoláda roztála a bylo možné ji ve smetaně rozmíchat. Výslednou hmotu vložte do lednice trochu zchladnout a ztuhnout. Do hluboké mísy nalijte 200 ml šlehačky, přidejte kakaový prášek, moučkový cukr a smetanový sýr. Vše vyšlehejte do pevné konzistence a smíchejte s čokoládovou směsí. Šlehačem na nízké obrátky smíchejte dohladka. Tři lžíce smetany odložte stranou a nechte krém vychladit.

5. KROK

Jeden kropus vložte do dortové formy a namažte polovičním množstvím čokoládového krému. Přiklopte druhým korpusem a potřete druhou polovinou smetanové hmoty. Zakryjte koláč fólií a nechte 2 až 3 hodiny v lednici ztuhnout. Pak odstraňte dortový kroužek a potřete odloženým krémem celý obvod dortu. Povrch postříkejte zbylou čokoládovou ganache a s potěšením podávejte. 

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů