Krémový dort z listového těsta s lesním ovocem - postup přípravy
Nadýchaný dort plný krému ze šlehačky a řeckého jogurtu a náplní z lesního ovoce je opravdu delikátní. Navíc nemusíte na jeho základ péct žádný složitý korpus, vystačíte si totiž s obyčejným listovým těstem.
Na základ
Na krém
Na náplň
Vezměte oba pláty listového těsta a dortový kroužek o průměru 22 cm. Z těsta vykrojte dva kruhy. První kruh propíchejte vidličkou, potřete vodou a posypejte krystalovým cukrem. Druhý kruh kolečkem na pizzu rozkrájejte na 12 dílů, potřete vodou a pocukrujte. Dejte kruhy i s odřezky těsta na plech, vložte ho do předem vyhřáté trouby na 200 °C a pečte 15 až 20 minut.
Zmrazené či čerstvé lesní ovoce (směs jahod, malin, borůvek a případně ostružin) dejte do hrnce, přidejte cukr, škrob a citronovou šťávu a za stálého míchání svařte. Smetanu ke šlehání začněte šlehat a postupně k ní přisypávejte moučkový cukr. Až bude tuhá, zašlehejte do ní řecký jogurt.
Dortový ráfek postavte na tác, vložte do něj kruh z listového těsta a naneste na něj polovinu krému. Na něj rozložte polovinu ovocné směsi, pokračujte druhou polovinu krému a druhou polovinu ovoce. Navrch naskládejte 12 kousků z druhého kruhu těsta a dejte dort na 2 hodiny ztuhnout do lednice.
Poté rozdrobte upečené odřezky těsta. Odstraňte dortový kroužek a na boky dortu nalepte kousky těsta. Na závěr dort poprašte moučkovým cukrem, nakrájejte a podávejte.