Křupavé bramborové hranolky - postup přípravy
Bramborové hranolky jsou velmi oblíbenou přílohou mezi lidmi. Hodí se zejména k masovým steakům. Samozřejmě si můžete pořídit ty ze supermarketu, ovšem domácí jsou daleko zdravější a chutnější. Připravte si hranolky extra křupavé díky jednoduchému receptu.
Ingredience
Nejprve si oloupejte brambory, omyjte je a nakrájejte ostrým nožem do tvaru hranolek. Poté je vložte do mísy se studenou vodou a bílým octem. Několikrát promněte a pak hranolky vyjměte na bavlněnou utěrku.
Odsajte nakonec tekutinu z povrchu i pomocí papírových kuchyňských utěrek a brambory vložte do suché středně velké mísy. Zde je zasypte bramborovým škrobem, rukama promíchejte a ihned smažte v rozpáleném slunečnicovém oleji dozlatova ze všech stran.
Servírování křupavých hranolek
Usmažené bramborové hranolky vyjměte z oleje, nechte okapat přebytečný tuk na papírových utěrkách a podávejte osolené třeba s domácí tatarskou omáčkou, s kečupem nebo s majonézou. Přejeme vám dobré chutnání.
Jak si připravit domácí tatarskou omáčku?
Ke křupavým hranolkům se dozajista hodí i domácí tatarka. Tu si připravíte z těchto surovin:
- kyselá okurka: 1 ks
- lihový ocet: 1 malá lžička
- sůl: 1 malá lžička
- mletý černý pepř: 1 malá lžička
- slunečnicový olej: 200 ml
- vajíčko: 1 ks
- plnotučná hořčice: 1 velká lžíce
- šalotka: 1 malý ks
Začněte tím, že si oloupete šalotku a nakrájíte ji najemno. Posléze si vezměte k ruce kyselou okurku a nastrouhejte ji do misky také najemno. Obě suroviny promíchejte, přidejte k nim vejce, sůl, pepř, plnotučnou hořčici, olej, ocet a mixérem propojte do hladké bělavé hmoty. A vaše tatarská omáčka je hotová.