Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Cuketový tatarák nejen na topinky

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 20 minut
čas vaření Vaření: 50 minut

Cuketový tatarák nejen na topinky - postup přípravy

Cukety lze zpracovat na velmi chutnou zeleninovou směs vhodnou na topinku či mnohá další využití, a pokud se horká zavíčkuje do sklenic, vydrží i měsíce. Recept nám poskytla paní Ivana Dunová.

Ingredience pro:
5 sklenic
+ -

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vít Lukáš
1. KROK

V hrnci rozpalte olivový olej a dejte na něj smažit na proužky nakrájenou cibuli, dokud nezačne zlátnout. Nastrouhejte si cuketu na hrubém struhadle a přidejte ji na cibuli spolu s prolisovaným česnekem. Směs osolte a asi 4 minuty restujte, průběžně promíchávejte.

2. KROK

Vypněte sporák a přidejte do hrnce rajčatový protlak. Lze ho nahradit i kečupem, část (zhruba 200 gramů) může tvořit ostrý kečup, podle toho, jak chcete směs pikantní.

3. KROK

Dále přidejte worcestrovou omáčku, cukr, ocet, drcené chilli a dle chuti také pepř. Pokud jste použili pálivý kečup, můžete ho vynechat. Dobře promíchejte.

4. KROK

Dejte směs do pekáčku a vložte ji do předem vyhřáté trouby na 200 °C. Pečte ji asi 40 minut a průběžně promíchávejte, aby se nepřipálila.

5. KROK

Po upečení horkou směs dejte do čistých, sterilizovaných sklenic a zavíčkujte. Nemusí se vůbec zavařovat, pokud ji do sklenic dáte opravdu horkou, vydrží velmi dlouho bez zkažení. Pokud se nicméně obáváte, lze ji dát preventivně na 10–15 minut zavařit.

6. KROK

Směs je dobrá na topinky, jako příloha k masu, omáčka na těstoviny nebo základ do šneků či na slané koláče. Lze ji i přimíchat do guláše, fantazii se meze nekladou.

7. KROK

Pokud hledáte inspiraci na zavařování, přidejte se do naší FB skupiny Sezónní recepty, zavařování.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů