Křupavé rohlíčky s náplní z jablek a karamelu - postup přípravy
Ať už na Vánoce, anebo ve všední den, vždy je ten správný čas na to udělat sobě i svým blízkým radost. Někdy k tomu stačí jen málo, třeba upéct báječné křehké rohlíčky plněné jablky a karamelem. Tyhle báječné domácí sladkosti jsou lahodnější než všechno kupované cukroví světa. Jejich příprava přitom není nijak obtížná a ani suroviny nepotřebujete žádné speciální. Vezměte to, co máte doma v kuchyni a proměňte to v neodolatelnou dobrotu!
Náplň
Těsto
Ze všeho nejdříve připravte náplň. Jablka oloupejte a zbavte je jadřinců a stopek. Čistou dužninu nastrouhejte na hrubém struhadle. Na kamnech rozehřejte suchou pánev a vsypte na ni nastrouhaná jablka. Zasypejte je cukrem a promíchejte. Zahřívejte je tak dlouho, dokud nepustí šťávu a nezezlátnou. Pak k nim přidejte jednu lžičku skořice, znovu promíchejte a odstavte z kamen.
Do hluboké misky vložte 125 gramů změklého másla a přilijte k němu stejné množství rostlinného oleje. Ke směsi přidejte také kefír, moučkový a vanilkový cukr, kukuřičný škrob a jednu čajovou lžičku kurkumy a všechny přísady ruční metličku důkladně prošlehejte, abyste získali homogenní konzistenci. Vyklepněte jedno vajíčko a přidejte ho do misky s budoucím těstem. Rozmíchejte ho a pak vše zaprašte přes jemné sítko hladkou moukou. Znovu vše důkladně promíchejte, abyste získali pevné a nelepivé těsto.
Odeberte kousek těsta, zformujte ho do kuličky a tu rozválejte na tenký oválný plátek. Doprostřed plátku rozetřete jednu čajovou lžičku jablkové náplně a zatočte ho do tvaru rohlíčku. Stejným způsobem zpracujte i zbytek těsta a náplně. Hotové rohlíčky položte na plech pokrytý pečicím papírem a dejte je péct na 30 minut do trouby vyhřáté na teplotu 180 °C.
Hotové jablkové rohlíčky vyndejte z trouby, nechte je vychladnout a jejich povrch poprašte přes jemné sítko moučkovým cukrem a pokud chcete, můžete je postříkat i roztavenou čokoládou. Můžete je podávat ihned čerstvé, ale lepší jsou, když se nechají pár hodin uležet a nasáknout vlhkostí z jablek. Pak jsou ještě mnohem chutnější a voňavější.